Държавата дава 300 000 лв. за ремонт и изграждане на военни паметници. Част от средствата идват в област В. Търново

0

Правителството одобри 300 000 лв. за ремонт, възстановяване и изграждане на военни паметници. Средствата са от допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2019 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници, съобщиха от правителствената информационна служба. Горна Оряховица, Павликени и Свищов са сред общините, където ще бъдат извършени дейности по монументите.

Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната, беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени.

Средствата в размер на 300 000 лв. ще бъдат разпределени освен общините в област Велико Търново и  между Благоевград, Хаджидимово, Айтос, Поморие, Аксаково, Ветрино, Провадия, Суворово,  Белоградчик, Видин, Чупрене, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Хайредин, Габрово, Дряново, Севлиево и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *