Бъдещи политолози от ВТУ изследваха предизборната кампания на четирите водещи партии в болярския град

0

 

 

Най-наситени от предизборни послания са били кандидат-кметските кампании на ГЕРБ и ВМРО, най-иновативна – тази на Демократична България, а кампанията на коалицията „БСП, АБВ и Движение 21“ е била традиционна и устойчива за последните няколко цикъла местни избори.

Това са част от изводите, анализите и обобщенията от интересния мониторинг на току-що завършилата кампания за местна власт, която студентите от трети курс по специалността „Политологоия“ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха пред търновски политици. Бъдещите политолози, както и техните преподаватели доц. Теодора Калейнска и доц. Мая Русева, поканиха на любопитната презентация представители на четирите партии и коалиции в старата столица. На поканата им се отзоваха няколко общински съветници – представителят на ГЕРБ Деян Хаджийски, на БСП Петко Тюфекчиев и Валерия Дончева, на Демократична България д-р Мавроди Калейнски и Елена Чамуркова, адвокат Сева Памукчиева, както и Елена Димитрова – преподавател в катедра Германистика и нидерландистика във ВТУ.

Сред изводите на студентите са, че кандидатът за кмет и вече избран градоначалник Даниел Панов е бил сред най-опитните претенденти за местната власт. Поведението му е излъчвало сдържаност, загриженост за съдбата на града и общината, а визията му е била адекватна на фона на посланията. В листата на партия ГЕРБ от 37 кандидати 7 са били тези под 35 годишна възраст, екипът е разчитал на опитност и гражданска подкрепа, но много повече на националното послание: „Работа, работа работа“, за сметка на местната проблематика. Панов е бил и най-комуникативен от гледна точка на посланията му в социалната мрежа, тъй като фейсбук страницата му е харесвана от 24 000 последователи, а предизборните му послания чрез нея са достигнали максимален броя потребители.

На обратния полюс бъдещите политолози поставят кандидатът на БСП Весела Лечева. Нейните послания в социалната мрежа са останали твърде ограничени, а заради натоварения й график студентите не са успели нито веднъж да се срещнат и да разговарят с нея. Като минус в кампанията на  Лечева те отчитат фактът, че тя не е успяла да формулира добре нито един конкретен проблем и съответно решението му за Велико Търново, но положителният аспект е, че предизборния офис на опозицията е бил ситуиран в центъра на старата столица, което е дало възможност за пряк контакт между кандидатите и избирателите. Съществена слабост обаче, според третокурсниците е, че в листата на БСП е имало само… двама млади и сравнително нови лица.

Кампанията на Демократична България, която излъчи трима от общо 37 местни парламентариста, бе оценена като най-иновативна и отговаряща на профила „младежки политики“. Младите хора подчертаха, че са се срещнали лично с кандидатът за кмет Калоян Янков и кандидатите за общински съветници и са присъствали на предизборна среща с Академичната общност. Впрочем, студентите са успели да се срещат и с инж. Даниел Панов в качеството му на кандидат, но пък, въпреки упоритото им желание да се видят с Весела Лечева и доц. Милен Михов – това не се е случило.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *