Великотърновски Апелативен съд вече ще заседава в напълно обновена зала

0

 

Съставите на Апелативен съд – Велико Търново вече провеждат заседания в напълно обновена съдебна зала, след извършен ремонт и цялостна подмяна на мебелировката и оборудването.
В рамките на настоящия ремонт бе извършен демонтаж на остарялата подова настилка, която бе подменена с нова такава от гранитогрес и ламиниран паркет. Бе положена нова електрическа инсталация, допълнителни плоскости и профили, и бе извършено пребоядисване на стените и тавана. Досегашната мебелировка на залата бе заменена изцяло с нова, а именно – 8 броя скамейки (пейки) за посетители, бюро за съдиите и съдебния секретар, две бюра за страните и катедра за подсъдим.
За първи път страните имат възможност да използват пълноценно мобилни технически устройства, като бюрата за тях са снабдени с изводи към LAN-мрежа, посредством която ще могат да свържат устройствата си с интернет, а също така и с контакти към захранващата електрическа мрежа. Страните ще имат достъп и до безжична интернет-връзка посредством Wi-Fi. Осигурен е нов монитор за съдиите, посредством който да се извършва контрол върху воденето на протоколите в съдебни заседания, подобрено е и качеството на осъществявания аудиозапис на заседанията, оптимизирана е и работата на оповестителната аудиосистема.
Стойността на извършения ремонт на залата е 5927 лева, а стойността на подменената мебелировка и оборудване – 12 912 лева (стойностите са с ДДС), като средствата са осигурени с целево финансиране от Висшия съдебен съвет по направено предложение от председателя на Апелативен съд – Велико Търново г-н Янко Янев.

Зала №10 в Съдебната палата е единствената зала на Апелативен съд – Велико Търново и в нея ежегодно се провеждат около 700 съдебни заседания.     Към настоящия момент тя е и единствената съдебна зала в апелативния район  (включващ областите Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч и Плевен), която е снабдена със система за осъществяване на видеоконферентна връзка.
Основен ремонт на залата не е извършван не само от създаването на ВТАС през 1998 г., но и от самото откриване на Съдебната палата през далечната 1977 година. През годините са извършвани само частични ремонтни дейности при възникнала необходимост.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *