Откриха конфликт на интереси при най-имотния от кметовете в областта – Румен Павлов

0

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е установила конфликт на интереси при трима  общински кмета и е приела решения за образуване на производства.

Една от констатациите е за кмета на община Стражица Румен Павлов. Другите случаи касаят работата на кметовете на общините Козлодуй и Тервел, общински съветник от Царево и главния архитект на община Шабла.

Комисията е установила, че  братът на Румен Павлов, действащ като едноличен търговец, е подал до кмета на Стражица 24 заявления за издаване на разрешения за почистване от дървесна растителност на имоти. След съответни процедури са издадени 24 заповеди в полза на едноличния търговец, от които Румен Павлов е подписал 11. На основание тези 11 заповеди, кметът Павлов е издал 69 отделни разрешителни на едноличния търговец – негов брат.

Отделно от това е установено, че между Община Стражица, представлявана от Павлов, и едноличния търговец – негов брат, е сключен договор за отдаване под наем на земеделска земя – общинска собственост /4,151 дка, за срок от една стопанска година/.

С решение на комисията е установен конфликт на интереси за 12 отделни случая (11 заповеди и 1 договор за наем в полза на брата на кмета), като за всеки отделен случай е наложена глоба от по 5000 лв. (общо 60 000 лв.).

КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на общински съветник от Община Царево. Конфликт на интереси е установен по отношение на Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй. Прието е решение за установяване на конфликт на интереси и за Симеон Симеонов, понастоящем кмет на Община Тервел. С решение на КПКОНПИ, въз основа на телевизионен репортаж и публикация, е образувано производство за установяване на конфликт на интереси за главния архитект на община Шабла.

Румен Павлов – Пантерата, който спечели втори мандат като кмет на Стражица, по традиция през последните години е най-имотен сред колегите си кметове от областта според подадените в КПКОНПИ  декларации. През 2018 година той декларира 37 имота, сред които апартаменти, заведения за хранене, магазини в Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица и Полски Тръмбеш. В землищата на Куцина и Кесарево той притежава над 650 дка земя, както и горска , и земеделска техника. Миналата година от документа, подаден пред комисията, стана ясно, че Павлов се е сдобил с два нови парцела в града на обща стойност 12 860 лв. От заплати именитият бивш спортист е декларирал 28 241 лв., както и малко над 37 500 лв. от наеми. Съпругата му е заработила почти 6 000 лв. от заплати и други 14 700 лв. от наеми.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *