Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус с премиера във великотърновския театър

0

Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син репетира съставът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. В спектакъла участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ. С тях работят гост-режисьорът Гълъб Бочуков и главният диригент на театъра Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

„Прилепът” на великия Йохан Щраус-син е емблематично  произведение за епохата на виенската класическа оперета. То винаги е печелило одобрението на публиката и присъства неизменно в репертоара на световноизвестните оперни и оперетни театри, наред с произведенията на Моцарт, Верди, Вагнер. Надявам се нашият спектакъл също да бъде на висотата на гениалната музика на Щраус”, споделя гост-режисьорът Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на оперетата. Той постави с екипа на великотърновския театър други две емблематични заглавия – мюзикълите „Вражалец” и „Зех ть, Радке! Зех ть!”, които се радват на голям успех в цялата страна.

Режисьорът призна, че се е постарал да подреди сюжетната линия в либретото на „Прилепа”, за да стане то по-разбираемо за съвременния зрител. „Това е изключително весел спектакъл, изграден на принципите на комедия на ситуациите. Затова ние ще засилим актьорското присъствие в оперетата. Любов и ревност, изневяра и двуличие са основните проблеми, които драматургията носи, но те не са чужди и на съвременния зрител”, сподели Гълъб Бочуков.

Либретото на „Прилепът” е създадено по комедийния фарс „Затворът“ на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Халеви „Новогодишната нощ“. Автори на оригиналното либрето са Карл Хафнер и Рихард Жене, но в своята сценична версия режисьорът е включил и руските преводи на Николай Ердман и Михаил Волпин, защото хуморът в някои от сцените звучи много по-славянски.

„Когато френският композитор Жак Офенбах решава да не продуцира своята собствена версия на „Прилепът”, прехвърля тази задача на Щраус. По това време той вече е известен като Краля на Валса, композирал около 500 танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „Синият Дунав“. Въпреки това творецът изпитвал известни колебания. Според някои източници Щраус написал оперетата на един дъх – само за шест седмици без спира, за да спи или за да се храни”, разказва Бочуков. Творбата на знаменития австрийски композитор не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 г. във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. Оперетата е представена за първи път у нас в далечната 1919 г. в тогавашния „Свободен театър” в София.

 

 

 

Йохан Щраус е композирал общо 18 оперети и 145 валса. Малко известен факт е, че две от произведенията на Краля на валса са посветени на българското княжеско семейство, а едното е изпълнено за първи път у нас в Търново в Деня на обявяване на независимостта на България – на 22 септември 1908 г.

Появата на двете композиции е свързана с любовна история. Известният творец имал семейство, но се влюбил в бедно момиче. Тъй като разводите в католическа Австрия не били позволени, в името на любовта той избрал да напусне Виена и да стане поданик на  Сакскобургготското херцогство. В знак на благодарност за предоставеното гражданство и възможност да твори композиторът подарил няколко произведения на членове на сакскобургготската фамилия, сред които е и българската княжеска двойка.

По повод сватбата на княз Фердинанд Щраус създал един от най-мелодични валсове – Hochzeitsreigen. По-късно, във връзка с предстоящото коронясване на Фердинанд, се появил и празничният марш Festmarsch. Музиката прозвучала за първи път у нас на 22 септември 1908 г. по време на коронясването на Фердинанд за цар на българите в църквата “Св. 40 мъченици” в Търново. След това се изпълнявала на всички тържествени събития в армията, но от 1945 г. насам изпаднала в забвение. От 2014  г. маршът е официален химн на Военномедицинска академия в София.

Премиерата на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син във великотърновския театър ще бъде на 19 март от 19 часа в голяма зала. Билети вече се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *