Боляри, не сме безсмъртни!

2

Мила Милчева

Днес ми се наложи да направя бърз преход по главната улица на Велико Търново около 11-11,30.  Не знам как е в другите краища на града, затова описвам само това, което видях от „Беляковско шосе” до театъра в деня, когато трябваше да влязат в пълна сила разпоредбите на извънредното положение заради коронавируса . И когато всички институции призовават : „Стойте си вкъщи!”

Народ по тротоарите, много коли по улиците. Хора с маски има, но те са много малка част от общия брой. Пенсионери бодро си бъбрят по спирките и на тесните алеи на централния пазар. Питам един от тях не го ли е страх и какво точно прави навън. Отговаря ми, че нямал конкретна работа, но излязъл да се поразтъпче малко…

Магазините за промишлени стоки си работят, както и кафене на метри от Общината. Групи от роми шумно окупират пешеходното пространство. С ужас дочувам разговор, в който си подвикват, че единият „работил на Францията”, но си дошъл…

Пред банките има опашки, защото вътре пускат по един. Въпреки, че има място, между чакащите няма и половин метър дистанция.

Да, знам, че има хора, които са на работа,  и други, които сигурно имат да свършат някакви неотложни, жизненоважни неща.  Това обаче няма нищо общо с безцелното размотаване по улиците, на което бях свидетел. Особено на възрастните хора, които трябва най-много да се пазят и които трябва да пазим всички.

Вчера обиколих с кола Велико Търново. Домъчня ми от пустите улици, никога не бях виждала моя красив град така. Но си казах: Браво, съграждани! Гордея се с вас! Вие сте отговорни хора.

Днес искам да се обърна към всички и да им кажа: Не, боляри, не сме безсмъртни! Велики сме, но за съжаление, не сме безсмъртни…

 

About Post Author

2 thoughts on “Боляри, не сме безсмъртни!

  1. Не е хубава пълната безотговорност, но честно казано мен повече ме притеснява, че потока от коли не е намалял – говоря за събота. Малко хора отиват на работа в събота, повечето пътуват. Ето това пътуване между градовете създава по-голям риск. Гледах автомобилите в събота и си мислех – колко от тези пътуващи ще се върнат от някой град, донасяйки вируса във В. Търново…

  2. РАБОТАТА С ВИРУСА СТАВА ДЕБЕЛА!!

    Угрозата над страната и града ни е огромна.

    Досега колегите и аз публикувахме спокойни, разумни постове по въпроса за епидемията с коронаровируса. Ситуацията вече е друга. Работата е дебела. Въпросът е на живот и смърт. Вижте какво става в Италия, вижте тревогата на всички лидери в Европа, вижте угриженото лице на премиера Борисов, чухте снощи огромната болка и тревога на ген.Мутафчийски, ръководителя на кризисния щаб.

    Държавата и медиците имат определен капацитет, който ще бъде изчерпан, ако не спрем вируса.

    ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА ГО СПРЕМ Е ДА ИЗОЛИРАМЕ КОНТАКТИТЕ СИ.

    Той се размножава и вирее само в жив организъм./ и до 10 часа върху някои повърхности/Ние хората сме му хранителна среда.

    Обръщам се към хилядите пациенти, които съм лекувал 46 години, към приятелите, към познатите, близките и всички хора в града.

    СПРЕТЕ СЕ, ИЗОЛИРАЙТЕ СЕ!!! Градът трябва да опустее, всички в домовете си. В гората може, но не на групи.

    ОБРЪЩАМ СЕ КОНКРЕТНО КЪМ:

    – ВЪЗРАСТНИТЕ,пенсионерите, бабите и дядовците – Стойте в къщи! Ние сме най-потърпевшите като краен изход с висока смъртност. Възрастен човек извън дома трябва да се вижда само до магазина и аптеката. Църквата също не е безопасно място:”Помогни си сам и Бог да ти помогне.” .Ужасен съм от твърдоглавието на Синода днес да има богосложение и да се дава причастие с една и също лъжичка.

    Вчера в Кауфланд 1000души на едно място без предпазни средства. Няма да умрем от глад, а от глупост! Купувайте от кварталните магазини, без опашки, далече един от друг.

    – ДЕЦАТА. Деца, карантината ваканция е дадена за изолация. Сега е момента без ограничение да се залепите на компютрите, играйте колкото искате, занимавайте се. Не излизайте навън. Вие сте основните носители на инфекцията.

    МЛАДЕЖИТЕ: Също основни носители на инфекцията, поради социалните контакти. Млади сте, силни сте и не си давате сметка за какво става дума. Не е време за перчене – с мускули не става, не е време за купони, веселия, събирания, спорт в групи. Ако искате да са живи и здрави вашите възрастни близки, изолирайте се. Временно е, ще имате време да наваксате. Вирусът мутира, вече има тежко засягане и на млади хора.

    – АКО ИМАХ ВЛАСТ бих спрял всички производства, в които има струпване на работници на едно място,/ с изключение хранителните , фармацефтичните.

    Сега не е време за печелене на пари, всички ще загубим пари, трябва да спасяваме живота си. Икономиката ще загуби, но тя ще се оправи, от живи хора.

    За миенето на ръцете и маските знаете.Закупените продукти ги оставете настрани 10 часа преди да ги консумирате.

    Не всявам паника, това са реалностите. Всеки трябва да осмисли поведението си. Да вземе съдбата си и на своите близки в ръцете си. Държавата и медицината са с ограничен капацитет!!

    Италианците се усетиха, макар и късно и е въведено почти военно положение, всички са закотвени насилствено в домовете си. Лично аз съм за много по-строги мерки в карантинния период.

    Ако не действаме сега, утре ще е късно, ако ще и да ни запечатат в къщите!

    П.С Светът ще е друг след пандемията .И ние ще сме други.По-добри и помъдрели.

    С болка и тревога: д-р Никола Тодоров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *