173-ма са изследвали костната си плътност на преференциална цена в МБАЛ – Горна Оряховица

0

173 жени и мъже са изследвали костната си плътност със скенер на преференциална цена в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица от 1 февруари до 25 март. Кампанията е двумесечна и продължава до 31 март, като срещу 40 лева желаещите изследват костната си плътност за превенция и диагностика на остеопороза.

Преминалите пациенти са били на възраст от 35 до 80 години не само от великотърновска област, но и от съседните Габровска и Сливенска, както и от Варна, София и Силистра. При над 50% от преминалите през компютърния томограф в Отделението по образна диагностика, е регистрирана остеопороза и те са насочени към специалисти – ортопеди и ендокринолози.

В кампанията са изследвани и мъже над 50-годишна възраст.

Изследването на костната плътност със скенер все още не е толкова популярно у нас, но за сметка това е изключително прецизно. То не се покрива от НЗОК, затова и достъпните цени в МБАЛ- Горна Оряховица предизвикаха интерес, особено в предходния месец.

През последните десет дни, разбираемо желаещите да се изследват намаляха, заради наложените мерки на ограничения на социалните контакти.

Лечебното заведение обаче не е поставено под карантина и в него се спазват всички епидемиологични и хигиенни изисквания, то се дезинфектира няколко пъти дневно, а персоналът обслужва пациентите със съответните защитни средства. Изготвен е график, който не допуска струпване на чакащи за изследването.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания. Желателно всички, навършили 45- годишна възраст, да се изследват за остеопороза веднъж годишно.

В този период на засилени ограничения на социалните контакти специалистите съветват своите пациенти, да не неглижират или отлагат превенция или лечение на заболявания, които е възможно да се усложнят, или задълбочат във времето. Място за паника и тревога в лечебните заведения, които не са поставени под карантина и в които работят доказани професионалисти, няма.

Изследването на костната плътност със скенер продължава в горнооряховската болница до 31 март, а желаещите да се погрижат за здравето си, може да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *