Великотърновец разработва космически храни

0

М. Милчева

Електроника, философия, маркетинг, маркетингови изследвания, реклама… Това са само малка част от данните в биографията на 45-годишния Иван Събев.  Роденият във Велико Търново мъж е завършил Техникума по електроника  (сега Професионална гимназия по електроника „А.С Попов”) през 1994 година. Следвал известно време философия във Великотърновския университет, но завършил тази специалност в Софийския университет. После обаче се отдал на дейност в съвсем друга насока – маркетинг и маркетингови изследвания. Започнал свой бизнес, а един от проектите, които разработва неговата фирма, са свързани с производството на т.нар. космически храни.

Събев развива и активна обществена дейност – от много години той е член на Ротари клуб „София – Капитал”, където е заемал почти всички постове в йерархията без президентския.  В края на миналата седмица той гостува на приятелите от Ротари клуб – Велико Търново.

При приготвянето на космическите храни се използва лиофолизация – технология за студено консервиране и изсушаване на храните във вакуум. Това е процес, при който замразен продукт се дехидратира, поставен във вакуум, при което водата директно преминава от твърдо в газообразно състояние. Така структурата на продукта се запазва, почти без да се наруши на клетъчно ниво, обяснява Иван Събев.

С изтеглянето на водното съдържание продуктът е защитен от разваляне и може да бъде съхраняван дълго време при определени условия.

Процесът е приложим при много видове храни – меса, зеленчуци, плодове, млечни продукти и др. Когато продуктът се постави във вода, той възвръща предишния си обем и има отлична стабилност. Той запазва хранителните си качества, цвета, вкуса и формата си, посочва Събев.

Дехидратираните храни могат много бързо да бъдат поднесени на трапезата – в плика се сипва гореща вода, затваря се, изчаква се известно време и е налице топло сготвено ястие, което по нищо не се отличава от домашната храна.

България е третата страна в света, след САЩ и СССР, която е започнала да произвежда такива храни, а т.нар. космически рецептурник се поддържа от БАН от повече от 30 години. Той включва супи, сарми, лютеница, боза, плодове и зеленчуци.

Първото българско космическо меню е разработено за втория български космонавт Александър Александров, летял на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5 през юни 1988 година .  Тогава са създадени над 35 вида храни – супи, основни ястия и десерти по традиционни български рецепти.

През последните години космически храни се използват от алпинисти, спортисти, вегетарианци, в армията и военно-промишления комплекс, обяснява Иван Събев. Те са алтернатива на традиционните консервирани храни, които се използват при преходи и експедиции. Предимствата са, че са доста по-леки от традиционните консерви, в удобна и компактна опаковка. Освен това са и доста вкусни, и разнообразни, някои са си направо гурме ястия.

В момента Иван Събев се е посветил на проект за производството на хранителни добавки. В забързаното ни ежедневие хората не се хранят редовно, не закусват, хапват набързо на крак на обяд, а вечер поглъщат огромни количества храна. Често изразът „Така се наядох, че не мога да дишам”, не е просто метафора, а реалната действителност, казва Събев. С помощта на хранителните добавки процесите в организма се регулират и човек се чувства сит, в добра кондиция и наистина полага грижи за здравето си,посочва великотърновецът, който признава, че самият е позволил теглото му да стигне до 115 кг., но благодарение на въпросните продукти, го е регулирал до 90 кг.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *