Режисьорката Невена Митева: „Гераците” е убийствено актуална пиеса, защото почти сме стигнали дъното на човешките взаимоотношения“

0

Повестта „Гераците“ от Елин Пелин е предизвикателство, защото историята, написана около 1910 година, е ярка и жива, заради вечните общочовешки въпроси за разпада на обществото, семейството и нравите, които бодат с острието си и днешното общество, казва директорът на Великотърновския музикално-драматичен театър Васил Вълчев. Така той коментира класическият прочит на повестта „Гераците” от Елин Пелин, който предлага в своя нов премиерен спектакъл МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.

Васил Вълчев определя творбата като трагична, респектираща, разтърсваща история със своята истинност за разрушената хармония, за драматичния разпад на родовите отношения в едно ново време. Една творба, събрала в себе си вечните проблеми на живота, които във връзка и със сегашната обстановка не само в България, е актуална и днес.

Гост-режисьор на „Гераците” е Невена Митева, дългогодишен директор на театъра в Габрово, която е създателка и на фолклорния театър на открито „Етъра”. С голяма отговорност след 30 години тя отново прави класически прочит на текста на Елин Пелин, като обръща поглед към днешните трудни времена за българското общество.

Митева е  почетен гражданин на Габрово и „Жена на годината 2003” на Американския биографичен институт. Има над 100 постановки в различни театри в България, но е поставяла спектакли и в Германия, Русия, Армения, Румъния и Беларус. Има множество награди за режисура у нас и чужбина, като най-престижна е тази от фестивала „Интегра” в Хановер, Германия. Директор е на Фестивала на комедийния спектакъл и на Фестивала на монодрамата BGMOT в Габрово.

„Тази пиеса е убийствено актуална, защото почти сме стигнали дъното на човешките взаимоотношения – толкова безчовечност, толкова несъпричастност, ироничност, снизходително, отблъскващо отношение към другия, към ближния, към различния. Страшно е това, което се случва и това, на което сме свидетели и тази пиеса няма да отговори. Няма изход за сега, не сме го осъзнали. Важното е да осъзнаем обаче до къде сме стигнали и с това се занимава в момента този спектакъл“, казва режисоьорката.

Това е спектакъл и за младата публика и разказ за порочното зло, което е много привлекателно и красиво. В постановката на „Гераците“ няма главни и второстепенни роли, защото всеки от актьорите прави от своя герой събитие на сцената, споделя Митева.

Много интересна е сценографията,  дело на Лидия Къркеланова. Огромна конструкция от черги пресъздава бора в двора на Гераците. Артисти от театъра сами носили чергите, включил се дори портиерът. Лидия Къркеланово определя костюмите като по-условни, пои-изчистени, по-знакови.

С разрушаването на семейството рухва и борът, спектакълът става черно-бял, а актьорите се превръщат в сенки на изсмуканите надежди, на липсващата човещина и съчувствие.

В ролята на стария Герак влиза актьорът Детелин Кандев. Актрисата Стефка Златкова се превъплъщава в Божаница – образът, който преживява най-голямата парабола в чувствата и развитието си.  В ролята на Йовка великотърновската публика ще види Сивия Шекилова.

Специално за „Гераците“ в екипа на великотърновския театър е привлечен младият артист Цветан Колев за ролята на ратая Лазар, който се влюбва в Йовка – дъщерята на най-големия син Божан. Лазар носи доброто, съчувствие и смиреност, споделя актьорът

Неочаквано развитие в пиесата търпи Елк, в чиято роля Добринка Тосева.

Премиерата на „Гераците“ е на 28 юли от 19 часа в голяма зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *