Вандали рушат цветния часовник в центъра на Велико Търново (ВИДЕО)

0

М. Милчева

Вандали рушат цветния часовник в центъра на Велико Търново. На видеоклип, заснет от преминаващи край атракцията хора, се вижда как тийнейджър и по-малко дете, се опитват да счупят стрелките, като ги въртят безразборно и се возят на тях. Те необезпокоявани тъпчат засадените в циферблата цветя и видимо се забавляват с това, което правят. Клипът е заснет в тъмните часове, но движението е оживено. Въпреки това, никой не прави забележка на малолетните, нито се опитва да ги спре.

 

Уникалният цветен часовник е единственият в страната и е изграден със средства и по инициатива на Ротари клуб – Велико Търново. Идеята за атракцията  на паст президента РКВТ Кольо Дамянов. Около 10 000 лева лични средства вложиха в атракцията великотърновските ротарианци.  Иициаторите сами прокопаха каналите и основата за монтиране на механизма.

Съоръжението беше официално открито в Деня на Независимостта 22 септември 2019 година от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Съоръжението е по подобие на цветен часовник, който работи от 1955 година на Женевското езеро. Механизмът, който е вкопан в земята, е изработен от италианска фирма. Диаметърът на часовника е 5,20 метра. Точността на времето се следи с GPS връзка.

Като партньор в този проект Общината участва с цветния посадъчен материал и неговото сезонно обновяване.  Часовникът е тематично украсяван по повод различни празници като Коледа, Великден, Баба Марта, 24 май и др.

Часовникът бързо се превърна в едно от любимите места за снимки в центъра на духовната и историческа столица. Той радва както местните жители, така и туристите в града.

За съжаление обаче, и той, както и много други съоръжения в парковете и градините на Велико Търново, не е пощаден от вандалски набези.

Ротарианците обмислят идеи, за да защитят часовника от посегателства, но най-много се надяват на съвестта на гражданите, за да бъде опазено уникалното съоръжение.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *