Приеха на първо четене предложението за доброволната казарма

0

Народните представители приеха на първо четене предложението за доброволна с поправки в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Проектът е по настояване на вицепремиера Красимир Каракачанов, защото така ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.

Според поправките всеки гражданин до 40 г. ще има възможност по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията, да изпълнява срочна служба в доброволния резерв.

Срочната военна служба ще е с продължителност до 6 месеца, а целта е да се окомплектоват военните формирования с резервисти и със запасни.

Във времето на изпълнението на договора за срочна служба доброволците ще са със статут на военнослужещи и ще получават възнаграждения. Финансовото осигуряване на срочната служба в доброволния резерв ще бъде изцяло за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

Преминалите това обучение придобиват специалност и се зачисляват в доброволния резерв. Придобиват и правото да постъпят на кадрова военна служба без за това да преминават през нарочен конкурс. В същото време имат предимство при равни условия за постъпване на работа в системата на Националната сигурност и др.

 

Регламентира се и възможността за обучение на учениците за защита на отечеството в рамките на не по-малко от десет учебни часа.

„Целта на промените е да се засили резервът, да се създадат по-добри условия, за да може да има повече кандидати за кадрова военна служба, да се повиши нивото на подготовка, образование и възпитание на младите хора към въпросите, свързани с отбраната с преподаване в средните училища и новите възможности, които се дават на висшите училища“, обясни по време на дебата ген. Константин Попов, председател на ресорната комисия по отбрана.

От левицата посочиха пък, че ще се въздържат от подкрепа на законопроекта, тъй като промените, които се предлагат, нямало да решат проблема с недокомплекта в армията.

„Нихилизмът на колегите от БСП, когато става въпрос за отбраната на България, ми идва малко в повече. Вие чухте много неверни твърдения, например, че няма много желаещи за кадрова служба. Ще Ви кажа, че наскоро беше проведен конкурс за 100 места във военноморските сили, за които са кандидатствали 500 човека. След пресяване на годността им са останали 300 кандидата за 100 места. Ако това е липса на интерес, здраве му кажи“, отвърна на критиките Борис Вангелов от ВМРО.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *