Учителка представи Свищов като кулинарна туристическа дестинация

0

На 24 септември Университетът по хранителни технологии в Пловдив събра представители на профилирани гимназии и средни училища, обучаващи в професионално направление „Туризъм“, от цялата страна. Повод за работната среща бе проект „Професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в „Национално меню“. В събитието участие взеха и експерти от браншовите организации – Националнен борд по туризъм, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на професионалните готвачи, представители на Регионалните управления по образование към МОН, преподаватели от УХТ. Официални гости бяха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Венелина Червенкова, началник отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“.

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт.

Идеята е чрез националното меню да се покаже пресечната точка между миналото чрез автентичните български кулинарни рецепти и настоящето – чрез модерните технологии за производство. Проектът обединява усилията на научната общност в лицето на УХТ, на бъдещите майстори шеф-готвачи в лицето на възпитаниците на професионалните гимназии по туризъм и на браншовите организации с подкрепата на Министерството на туризма.

Районирането в проекта е съобразено с националното туристическо разпределение с цел по-адекватното насочване на туристите към уникалността на българския вкус. Научният екип е разделил България на 9 туристически района. Красивият град Свищов попада в Дунавски туристически район.

Като представител на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ госпожа Лиляна Димитрова чрез интересна презентация представи прочутите рибни ястия и вина от регион Свищов. Присъстващите бяха впечатлени от историята и уникалния начин на приготвяне /от 4 вида риба/ на „Рибарската чорба по свищовски”. Не по-малко интересни бяха вкусният „Шаран по свищовски”, ненадминатите по своя вкус местни баници „Макарина” и „Лопушник”, нетрадиционните „Рибни кюфтета”. С гордост тя представи и регионалните вина – Горчивка, Леджио и Ле Вин, които са носители на множество отличия и се произвеждат от Винарна – Свищов.

В края на срещата участниците се обединиха около идеята, че кулинарната култура има огромен потенциал да превърне храненето от рутинна услуга в туристическа атракция и така да популяризира кулинарните традиции от различните краища на България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *