548 домакинства във Велико Търново подменят старите замърсяващи отоплителни уреди с ново оборудване

0

Напредъкът по реализацията на дейностите на интегрирания проект „Българските общинни работят заедно за по-чист въздух“ бе основна тема на Кръгла маса, провела в старопрестолния град в последния работен ден на седмицата. Акцент бе поставен върху приноса на проекта към намаляването на замърсяването от битовото отопление с дърва и въглища чрез подмяната на старите отоплителни уреди в домакинствата, както ролята на този процес за подобряване на качеството на въздуха във Велико Търново.

Проектът обединява усилията на шест общини – Столична като координиращ бенефициент и Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Монтана и НПО Клуб „Икономика 2000“ като асоциирани бенефициенти.

Дискусията бе открита от Зорница Кънчева-Миладинова, началник на отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново и ръководител на проекта за старата столица. Тя припомни, че за Велико Търново вече са одобрени кандидатите в Пилотна фаза – 58 домакинства, в които старите замърсяващи отоплителни уреди ще бъдат подменени с ново оборудване. В следващата Основна фаза на проекта броят на обхванатите домакинства ще достигне 548.

Продължителността на дейностите е до октомври 2024 година.  С реализацията се очаква намаляване на замърсяването с фини прахови частици в шестте общини със 158 тона годишно.

С подкрепата на Програма Life+ на Европейската комисия безвъзмездно по проекта се финансира доставка и монтаж на ново отоплително оборудване в жилището на одобрения кандидат. Новите уреди могат да бъдат: пелетна топловъздушна камина, пелетна камина с водна риза, пелетен котел с водна риза, газов котел, газов конвектор, стоманени панелни радиатори. Безплатно за домакинството ще бъде също демонтирането на старото отоплително оборудване, работещо на дърва и/или въглища, изнасянето от жилището и предаването му за рециклиране.

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *