Регионален исторически музей-Велико Търново представя в изложба новите си дарения

0

Регионален исторически музей-Велико Търново  представя в изложба даренията получени през 2020 г. Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ е отворена за посетители от 14,00 ч. на 2  ноември в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

40 са дарителите тази година,  които са предоставили на музея  над 180 броя вещи, снимки, документи, етнографски материали и книги за музейната библиотека. Част от даренията са от редовни наши дарители, които ежегодно ни предоставят материали от семейните си архиви.

Сред новите постъпления са вещи и снимки, свързани с търговеца Стефан Камбуров, материали, които допълват сведенията за аптекарската фамилия Стефанови, снимка на 18-ти пехотен Етърски полк, албум със снимки на семейство Витанови – дарители на туберкулозния диспансер в града.

Голямо е разнообразието от етнографски материали – тъкани и  предмети от  бита. Особено впечатляващ е бродиран ковьор и механичен грамофон от 30-40 г. на ХХ в. с грамофонни плочи.

Музеят продължава да обогатява фондовете си от периода на най-новата история с дарени облекла от 80-те години на XX в., униформа, значки, рекламен тефтер на БДЖ,  театрални плакати, стенографски дневници на ХХVI Обикновено Народно събрание, фотоапарати, художествено оформени книги за впечатления от 70-те години, емблеми, свързани с полета на първия български космонавт, кинокамера, учебни гранати и учебни табла с оръжия за нашата оръжейна.

Регионален исторически музей-Велико Търново  благодари на своите дарители, че са опазили във времето материалите и са избрали да  ги предоставят на иснституциата, за да бъдат съхранявани и показвани на идните поколения.

Всички дарители ще получат дарителски свидетелства и карти за безплатни посещения на музейните ни обекти в рамките на  една година. Имената им ще бъдат публикувани в сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново  http://museumvt.com/bg/

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *