Д-р Христо Димитров, зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: „Администрацията проспа целия летен период и вероятно здравната криза ще се задълбочи!“

0

 

 

Д-р Христо Димитров е завършил медицина в Плевен, има и докторантура по Обща медицина. От 2000 г. е Общопрактикуващ лекар. Председател е на Районната колегия на БЛС във Велико Търново. Виден общественик.

 

-Д-р Димитров, до преди седмица цялата държава ни уверяваше, че здравната система е под контрол и може да се справи с кризата. Само че при този рязък скок, нещата изглеждат изтървани. Закъсняха ли мерките и може ли властта адекватно да управлява кризата?

 

-Със съжаление трябва да кажа, че администрацията „проспа“ целия летен период, в който трябваше да се подготвим за тежкия есенно-зимен сезон, в който едва навлизаме и вероятно кризата ще се задълбочи. Като замесник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съм част от екипа, който още през лятото изготви няколко документа с нашите предвиждания за развитие на епидемичната обстановка и предложения до здравните власти, но реакция тогава нямаше. В момента ще е много трудно да се овладее разпространението на коронавирусната инфекция. Мерките са закъснели и хаотични. Част от недоброто справяне с кризата е и лошата медийна комуникация на администрацията, която основно плаши хората, а не ги информира адекватно.

 

-Като част от адекватното управление, поне според мен, беше да се осигурят достатъчно противогрипни ваксини, което обаче не се случи. Защо?

-Министерството на здравеопазването се включи в кампанията на СЗО за глобална защита от грип на уязвимите групи (възрастни над 65 г, особено пациенти с хронични заболявания) по странен начин. В Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. се предвижда за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10 % имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието на Програмата, като през 2022 г. той трябва да бъде 25%. Това е крайно недостатъчно, имайки предвид, че значим ефект на нивото на общността се постига при обхват над 85%. Разбира се, въпросът е и част от приоритетите на правителството. Както знаем, финансирането на здравеопазването и особено частта за профилактика и превенция никога не са били водещи.

-Вече сме в сезона на респираторните вируси. Всеки трети мой познат има някакви симптоми. Как да запазим спокойствие в тази ситуация и кога да си направим тест за коронавирус.

-Сега е моментът да проявим здрав разум и да ограничим разпространението не само на коронавируса, а и на всички сезонни вируси чрез прости, макар и понякога неприятни и „скучни“ мерки. Нека ограничим празненствата и събиранията, дори големите семейни сбирки. Нека пропуснем сбирките за народни танци, колкото и да ни липсват. Ако имаме признаци на „простуда“,  грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други), трябва да останем в къщи и да се обадим по телефон на своя общопрактикуващ лекар. Той ще прецени здравословното ни състояние, ще го съобрази с данните за предишни заболявания и ще даде допълнителни инструкции. И един важен съвет – моля, не си правете тест за коронавирус, ако нямате симптоми. Не е невъзможно да се заразите на опашката за тест, дори когато сте с предпазни средства.

-Има ли науката вече някакво обяснение. Защо едни хора го изкарват на крак и без да разберат, а други губят живота си?

-Това е ново за всички нас заболяване с много неизвестни. Категорична е връзката между тежкото протичане и зрялата възраст, мъжкия пол и придружаващите заболявания (диабет, сърдечно-съдови, затлъстяване). Загадка е защо, макар и рядко, при млади хора се стига до фатален изход. Напоследък започнаха да се появяват първите научни съобщения за връзка с определени генетични варианти, свързани със синтеза на интерферон (противовирусен елемент на защитата на организма, част от първата линия на защита на организма). Все още нямаме ясна и световно приета схема за лечение или ваксина, така че най-важното е да пазим себе си и близките си.

 -Какво се коментира във вашите среди. Кога тази пандемия ще отмине?

-Все още натрупваме знания за вируса, неговото разпространение и действие. Надяваме се скоро, но да бъдем готови за по-дълъг период на живот с ограничения. И все пак животът продължава, сигурен съм че с разумно поведение от всички нас по-скоро ще преодолеем тази трудност.

-По повод дискусията за маските – според Вас пазят ли ни и какво още превантивно можем да направим?

-Маските пазят околните от нас, за да не ги заразим, ако сме безсимптомни носители или болни в начален стадий без клинична изява. Трябва да ги носим винаги там, където не можем да спазваме дистанция на открито, във затворени помещения и когато има много хора. Трябва да ги носим правилно – да прилягат плътно около носа, да ги подменяме и по възможност да не ги пипаме и наместваме, когато са на лицето ни. Най-общо – пазете себе си и близките си и нека всички пазим околните както пазим себе си. Бъдете здрави!

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *