„Черният петък“ – капан за наивници или реална възможност да си напазаруваме желаните стоки с максимални отстъпки?  

0

 

Въпреки „ковид-кризата“ Велико Търново е сред градовете с най-скъпи цени на хранителни продукти

Black Friday е американска традиция, която е популярна в цял свят, а последните десетина години навлезе ударно и в България. Отбелязва се в петъка, след деня на благодарността в САЩ, който тази година се пада на 26-ти ноември. Т.е. през 2020 г. „Черният петък“ е на 27-ми ноември. Въпреки, че дотогава има повече от седмица, големите намаления вече стартираха в повечето онлайн магазини.

Всъщност отбелязването на Black Friday се състои основно в пазаруване с отстъпки в търговските обекти, което привлича хиляди и дори милиони потребители. Това е отлична възможност търговците да натрупат големи обороти и да увеличат продажбите си. Ето защо много фирми започват седмични и дори месечни промоции, свързани с черен петък, като целта им е да привлекат вниманието на максимален брой потребители.

От друга страна Черният петък е добра възможност клиентите да се сдобият с така желаните стоки на изключително примамливи цени. Обикновено намалението е около 50%, но някои оферти могат да варират между 20 и 70%, което дава възможност на търговците да се освободят от залежалите стоки и да се подготвят складовете си за предстоящите коледни празници.

Потребителите в България купуват всякакви стоки, които са им необходими, като се възползват от намалението в цените. Това са лаптопи, компютри, аксесоари и телефони, детски продукти, включващи играчки, дрехи, бебешки колички, памперси, облекла и обувки, бижута, козметика, книги и разбира се хранителни продукти, макар и по-рядко.

Интернет е пълен с подобни промоционални оферти

За да не се превърне обаче шопинг преживяването покрай отстъпките в „шок преживяване“, психолози съветват да се приложат няколко правила:

1: Определете си бюджет, който е предвиден специално за харчене през този ден, и който да не превишавайте. Въпреки че намаленията са изключително атрактивни, те не бива да Ви оставят съвсем без пари, затова харчете разумно и помнете, че предстоят Коледни и Новогодишни празници, които също ще погълнат голяма част от спестяванията Ви през следващия месец.

2: Ако желаете да закупите на близките си подходящи и практични подаръци на по-ниски цени, сега е идеалният момент за това. Можете да се възползвате от Black Friday, за да подготвите своите коледни и новогодишни подаръци на любимите хора.

3: Заложете на пазаруването на най-необходимите неща. За целта можете да съставите предварителен списък, като наредите продуктите по приоритет и започнете с най-наложителните продукти. Black friday Ви дава възможност да спестите пари, с които за заделената сума можете да закупите повече стоки от всяко друго време на годината.

4: Не купувайте нещо, само защото е намалено или защото „всички го купуват“.. Шопингът на намалени стоки може да се превърне в мания, която води до покупката на ненужни вещи. От своя страна това би довело до загубата на пари, тъй като закупената вещ може никога да не се използва. За да бъде покупката Ви удовлетворяващо преживяване, преди да купите нещо преценете дали то наистина ли Ви е необходимо или ще събира прах с години по рафтовете или в килера.

5: Пазарувайте семейно! Най-разумно е пазаруването да е съгласувано със семейството, за да не се окаже, че Вашата половинка не одобрява избора Ви на макар и намалена стока.

В търговските вериги и обекти във Велико Търново също вече се виждат промоционални цени на повечето стоки. Впрочем в последните няколко месеца потреблението на много продукти /извън храните и техниката/ значително се сви като резултат от ковид-кризата. Не са малко и обектите, които преустановиха работа временно, а някой дори завинаги. Въпреки това обаче старата столица държи първенство по цени на основни продукти за трапезата, показват и актуалните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Старата столица държи най-висок ръст на повечето хранителни продукти

Кашкавалът, сиренето, каймата и някой видове колбаси се търгуват най-скъпо в болярския град. Брашното, олиото, оризът и захарта, някой видове плодове и зеленчуци също се продават на цени над средните за страната. Така че ако при тях все пак има намаления покрай „Черния петък“ – внимавайте за срока на годност на тези храни.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *