Търновски етюди по Рождество

0

М. Милчева

Ани ми каза, че Търново е невероятно красив град, но да знаеш, наистина е така. Тук е страхотно! Дочувам този разговор, който младо момиче води по телефона, изкачвайки една от стръмните улички в старинния квартал „Варуша”.

За разлика от централната улица в града, която е пълна с хора, тук е спокойно. На Коледа – 25 декември, по калдъръмените улички витае дух на спокойствие, умиротворение и романтика. Семейства с деца, влюбени двойки и единични туристи търсят път към църквите в един от най-очарователните квартали на старата столица. Сериозно присъствие отбелязват и охранени котки, които достолепно се излежават по пейките и пред входовете на къщите, гледайки с болярско високомерие пришълците…

Пейзажът редува стегнати и ремонтирани къщи, нови сгради, опънати по съвременни технологии, полусъборени и напълно сринати домове, както и прекрасни гледки към града, хълма Трапезица и Света гора. На хоризонта белеят заснежените върхове на Стара планина.

В църквата „Свети Никола” тихо припукват свещичките, храмът посреща богомолци в деня на Христовото Рождение. А пред входа църковният котак прави проверка на броеницата от гълъби по лозата, които се угощават със зрънца от изсъхналите гроздове.

Коледа е…

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *