Вероника Михайлова – майка,  посветила се на подкрепата за новия живот

„Ще работя за повече млади семейства с достъп до „ин витро“ процедури и облекчаване на условията за осиновяване“

Подкрепата за семейства, които искат да имат деца и защитата на техните интереси – това е каузата, на която се е посветила Вероника Михайлова вече близо десетилетие. Самата тя е сред щастливите жени, станали майки чрез метода „ин витро“ и затова дейността във Фондация „Искам бебе“ се е превърнала в неизменна част от живота й.

Сърцатата Вероника е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за Великотърновски регион.

Тя споделя, че вече 14 години организацията помага на двойките да стигат по-бързо до желаните от тях специалисти, дава юридически консултации по казуси, касаещи бременност и раждане. Работи за промяна на обществените нагласи към хората с репродуктивни проблеми. Информира, финансира и осигурява емоционална подкрепа на хората, които се борят за свое дете. Провежда онлайн срещи с желани от пациентите специалисти. Планира уебинари с различни специалисти в областта на женското здраве. Провежда кампании в онлайн формат по различни поводи.

„Гордеем се с постигнатите резултати, но е необходима още усърдна работа“, категорична е Вероника Михайлова.

Велико Търново е сред градовете, в които насърчаването на асистираната репродукция се радва на отлични резултати. Още от 2011-а година Община Велико Търново създава програма „Ин витро“. До днес с подкрепата на програмата са родени 65 бебета, от които 11 двойки близнаци. Подпомогнати са над 170 семейства, някои повече от един път. През 2020 г. средства са получили 25 двойки с репродуктивни проблеми и са дошли на бял свят 6 бебета.

„Необходима е актуализиране в Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Велико Търново. Тъй като процедурите отнемат време, а при такива двойки всеки ден е от голямо значение. Важно е двойките да могат да кандидатстват не само веднъж, а през цялата бюджетна година. По този начин им се дава възможност да бъдат подпомогнати за предхождащи същинската процедура ин витро изследвания и интервенции минимум два пъти за посочения период“, подчертава Вероника Михайлова.

Тя допълва, че сумата от 2000 лева за класическо ин витро трябва да остане непроменена, а тази, с която чрез доказани медицински показатели двойките са включени в донорска програма, да бъде променена на 3000 лева. Тези двойки не получават финансиране от държавния фонд, а процедурата е по-скъпоструваща, в сравнение с класическото ин витро“, разяснява Михайлова.

В национален мащаб главната задача пред нея е работата с младите хора на възраст между 18 и 25-28 години. „На всеки бих обяснила какво е репродуктивно здраве и защо това е начин да се справим с демографските проблеми, от които според официалната статистика са засегнати над 145 000 двойки в България“, казва Вероника Михайлова. Работата й с младите хора ще е в посока тяхната осведоменост – какви промени настъпват в тялото, как първоначално сами могат да си помогнат, обръщайки се за консултация или преглед към специалист, докога е възможно отлагането на родителството. С представителите от тази възрастова група Михайлова ще работи в предвидената национална скринингова кампания за изследване на яйчников резерв и мъжки стерилитет.

„Целта е младите хора е да осъзнаят, че образованието на по-висок етап, както и развитието в професионален план не бива да са пречка за създаване на семейство и поколение. Ще ги призовавам да останат тук, в България, и тук да родят своите деца“, изтъква Михайлова.Тя е категорична, че друга важна тема е донорството на генетичен материал. Процедурата засяга над 40 000 двойки в страната, изисква доста повече средства, а не се финансира от държавата. „Необходимо е да се увеличи възрастовата граница за жените-донори“, споделя още тя.

Има и други начини да станем родители. Ще работя в посока на облекчаване на процедурите за семейства, които тръгват по пътя към своята рожба чрез осиновяване.
Важен е въпросът за приемните семейства. Нужна е прозрачност и ясни правила в критериите за одобрение. Трябва да има строг контрол върху грижите на приемните родители, както и върху брой приети деца в едно семейство с цел ограничаване финансово облагодетелстване“, завършва Вероника Михайлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!