Заради липса на помещение малките шахматисти от ШК „Асеневци“ „протестираха“ символично с игра на открито

0

 

 

От общината твърдят че няколко пъти са предлагали различни варианта, но клубът не ги е харесал

Своеобразен протест заради липса на собствена клубна база организираха ръководителите на ШК „Асеневци“ във Велико Търново. Деца от клуба трябваше да играят демонстративно пред сградата на търновското кметство, но след като от полицията не им разрешиха, „протестът“ се измести в центъра на старата столица. Според ръководителите на клуба Цвета Галунова и Даян Нинов, от както в социалните мрежи протестът е бил обявен, двамата са подложени на репресии. На всичкото отгоре по-рано днес тротоарът пред общината, където децата от клуба трябваше да играят, е бил зает от няколко автомобила, а от полицията са заявили, че „това са коли на ръководителите на общината“…

В крайна сметка демонстративната игра се пренесе пред паметника „Майка България“, но как се стигна до тук?

Според Галунова, която е една от най-именитите и титулуваните български шахматисти, сагата с намиране на помещение е от 2016 г., а ШК „Асеневци“ има нужда от зала, в която да обучава децата,  да съхранява шаховете, часовниците и т.н. И тя, и директорът на ОП „Спортни имоти и прояви“ във Велико Търново Петко Павлов обясниха пред „Болярски новини“, че общината им е предлагала няколко помещения. Едното дори – в непосредствена близост до залата, където е настанен другият шахматен клуб „Етър“ е газифицирано, а другите две – в залите на ул. „Йоновка“ са имали нужда от ремонт. Според Павлов – ремонтът е напълно по силите на всеки спортен клуб и инвестициите ще са минимални, но Галунова твърди, че помещенията са неугледни и неудобни.

„Правя всичко възможно по силите си да намеря помещение, реално това е единственият клуб, на когото все още не мога да помогна , но тук са намесени лични отношения, които на този етап няма да коментирам. Впрочем в едното помещение, което Галунова и Нинов отказаха, в момента има зала по спининг, а наемателите плащат дори пълен наем на кметството, вместо 2% от цената, каквато е наредбата за спортните клубове“, казва Павлов.

И допълва, че третото помещение, което шахматният клуб отказва, съвсем скоро ще се обособи за лекционна зала на клуба по ориентиране „Браун тим“.

„Значи, всички останали могат да адаптират залите, но не и „Асеневци“, допълва Павлов. И уточнява,  че тази вечер инициира среща между двата шахматни клуба, за да се изгладят противоречията и да се намери работещо решение.

„Подчертавам, че никога не сме искали помещението на ШК „Етър“ и не искаме въпросът да се политизира“, казва от своя страна Цвета Галунова. Тя твърди още, че в края на миналата година от кметството са им се обадили и са ги уведомили, че единственото помещение за шахмат към този момент в града, което се ползва по договор от „Етър“, е с изтичащ срок на контракта. Поканили са ги да попълнят документи и да ги входират до общината. Само че с голяма изненада са разбрали, че е предпочетен другия кандидат. По думите на Павлов обаче, конкурсът е изряден със седем членна комисия, а предпочетеният клуб, в случая „Етър“ е представил издържана инвестиционна програма и по-добра ценова оферта.

Вместо коментар – „Болярски новини“ не се ангажира със страна в този излишен конфликт. Който малко напомня на поговорката: „Вода гази, жаден ходи“. Помещения има. Предлагани са няколко такива. Да, не са в най-добро състояние, но по наредба и самите клубове имат задължение да представят и изпълнят инвестиционна програма. И още нещо – проблемът е на път да се политизира абсолютно ненужно. А да се ангажират деца в протест, макар и символичен, е доста спорно решение… Хубаво е децата да се учат на гражданско поведение и от рано да отстоява себе си. Но наред с това да се учат на толерантност и уважение към другата гледна точка…  

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *