Съпредседателят на „Демократична България – Обединение“ Христо Иванов: „Адв. Калоян Янков работи неуморно за развитието на потенциала на Велико Търново“

0

 

 

Съпредседателят на Коалиция „Демократична България – Обединение“ Христо Иванов посети Велико Търново. Заедно с водача на местната листа адв. Калоян Янков и кандидатът за депутат Любомир Марков, той се срещна с жители на старата столица и посети едно от емблематичните места – Самоводската чаршия, което по думите му трябва да се развива като част от националния бранд на страната.

„Велико Търново е в сърцето на всеки българин. Градът има огромен културен, духовен и туристически потенциал, но той не е развит докрай и не може да бъде осъществен. И е нагледен пример как България при това управление не може да разгърне потенциала си. Нашият водач тук – адв. Калоян Янков неуморно работи като общински съветник, а вярвам и ще продължи да го прави като народен представител, за това потенциалът на града и неговите хора да се реализира“, посочи Христо Иванов.

„Това е едно от знаковите места, което за съжаление показва, че  обществените поръчки работят много добре за управлението, но не за гражданите и туристите“, коментира адв. Янков. И припомни за фиктивния ремонт на Самоводски пазар, за който са похарчени 75 000 лв. по начин, който е или за патент или за прокуратурата.

„Този ремонт е все едно да затвориш чекмедже, да го заключиш и после да пуснеш ключа вътре. Това дори и Борисов не го може, нищо че е специалист по чекмеджетата. Само че с този ремонт общината точно това се опитва да ни заблуди“, посочи Калоян Янков.

Той припомни, че по европроект основно са ремонтирани около 40 улици в старата част за близо 11 млн. лв. Проектът е приключил през месец юли 2019 г. с разрешение за ползване, само че в края на същата година общината възлага строително-монтажни работи, една от които е изкъртване на бетонова основа и то при положение, че преди това е имало подмяна на настилката. През месец май 2020 г. е положена нова бетонова основа без да се кърти настилката, обясни водачът на кандидат-депутатската листа и припомни, че по тази тема е правил две питания по Закона за достъп до обществена информация, както и до търновския кмет.

Янков припомни и за още един, по думите му, скандален проект на община Велико Търново. Става дума за ремонта на ХГ „Борис Денев“ – също знакова сграда за старата столица, където автентичната дограма е подменена с евтина PVC –такава, но на тройна цена. Кметството е заплатило 980 лв. без ДДС за дограмата на един прозорец, при положение, че на пазара може да се намери цена от около 340 лв. а общо прозорците са 50. Калоян Янков припомни, че за скандалния ремонт е инициирал подписка, която бе подкрепена от 1 100 търновци.

„Очевидно от далавера на далавера и от разхищение на разхищение вече десет години ГЕРБ нямат време, за да подготвят стратегия за развитие на потенциала на такива места като Велико Търново. Явно са се фокусирали да подхранват корупционните калинки. Има хора обаче, които се опитват въпреки това да развиват потенциала на града. Ето такъв човек е и кандидатът ни Любомир Марков. Той е предприемач, който развива няколко емблематични места за града като Хана Хаджи Николи“, посочи Христо Иванов.

„На мен ми е болно, че във Велико Търново се говори за сезонен туризъм. Няма как в областта на културния туризъм да има сезони – те в Банско и на морето, но в областта на културата това е нелепо. На четвърти април правим простичко обръщение към хората – молим ги да ни дадат правото да свършим работата си“, каза на свой ред Марков, който е под номер четири в листата на „Демократична България“. И припомни старата българска поговорка: „Една ока зърно да имаш – дай го на майстор, да ти го смели“.

„Искаме да ни възложите задачата да смелим зърното и аргумента, че няма за кого да гласувате, вече не е актуален“, каза още Любомир Марков.

В края на срещата Христо Иванов подчерта, че подобни места като Велико Търново, които са повод за национална гордост, трябва да се превърнат в целенасочена и дългосрочна политика, която да развива потенциала на страната.

„Велико Търново не е само място, където да дойдеш и да хапнеш с приятели някоя вечер край Янтра, а място, което привлича с културата, историята и мита за себе си. Всеки път когато идвам тук ми е малко болно, че това великолепно място стои накривено като една турска керемида и не може докрай на разгърне криле. Но в „Демократична България“ има хора, които могат и знаят как да свършат тази работа, да развият потенциала му не просто като усвоят едни евросредства, а като се грижат и развиват устойчиви модели. Защото културата и икономическата устойчивост не са взаимно изключващи се понятия, а могат добре да се управляват. Дайте ни мандат, подкрепете нашите кандидати, които имат капацитет и биография, и действат като отбор на промяната. Гласувайте с номер 11 и бъдете сигурни, че няма да си хвърлите гласа на вятъра, защото ние сме сигурни участници в следващия парламент. Подкрепете ги, за да разгърнем потенциала на България – тя може много повече“, призова още Христо Иванов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *