Стотици жители на областта под карантина и заразени с COVID-19 ще могат да гласуват в 6 подвижни урни, както и в няколко болнични секции

0

 

241 кандидати за народни представители в надпревара за осем депутатски мандата

425 секционни избирателни комисии ще бъдат разкрити на територията на Великотърновска област за изборния ден в неделя, съобщи председателят на РИК Десислава Йонкова. Членовете на СИК, които имат ангажимент за нормалното провеждане на вота са 3 388, а в община Велико Търново избирателите ще гласуват в 147 секции. В община Горна Оряховица секциите са 69, в община Свищов – 55, в община Елена – 25, в община Златарица -13, в община Сухиндол – 10, в община Лясковец – 17, в община Павликени – 43, в община Полски Тръмбеш -22 и в община Стражица те са 24. Подвижни урни за хора с увреждания ще има в старата столица, в Железничарския град, в Лясковец и в Свищов. За първи път, заради епидемичната ситуация, ще бъдат разкрити и подвижни урни за гласуване на карантинирани и заразени с коронавирус. Те са 6 за цялата област – две във В. Търново, където правото си на глас ще упражнят 40 човека, две за Крайдунавския град, в които бюлетина ще пуснат 60 човека, една в Горна Оряховица за 16 избиратели и една за Павликени за 14 души. Отделно секции за гласуване на болни от К-19 ще бъдат разкрити и в няколко здравни заведения – в Полски Тръмбеш, в Свищов, в Нова и Стара болница във Велико Търново, както и в общинската болница в Горна Оряховица.

Както „Болярски новини“ вече информира 30 са партиите и коалициите, които са регистрирани за участие на вота в неделя. Те са излъчили общо 241 кандидати за народни  представители, които ще се борят за осем депутатски мандата. Към момента обаче от РИК не са наясно колко точно е броя на избирателите в областта. Такава информация ще има най-рано утре следобед. Партиите и коалициите са регистрирали 703-ма застъпници и 1 227 свои представители, които също се следят за редовността на вота. Четири от най-авторитетните социологически агенции ще правят екзит пол- т.е. допитване до избирателите за вота им, след като гласувалите напуснат изборните секции.

Ангажимент на конкретната секция е да осигури дистанция и да съблюдава здравните мерки. В секциите ще се влиза с маски, а гласуването ще е задължително със син химикал. Може и с личен, а ако се осигури от СИК, то той ще се дезинфекцира след всеки човек. В всички секции с над 300 избиратели ще има машини, така че хората могат да избират между машинно и ръчно гласуване, припомни още Йонкова. По думите й всички участници в процеса, които са пожелали ваксиниране, са с поставени две дози, осигурени са предпазни облекла и материали, а за областта са осигурени 218 000 бюлетини. Изборният ден започва в неделя в 7.00 сутринта и приключва в 20.00 вечерта. Ако има чакащи пред съответната секция, вотът продължава до 21.00 ч.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *