Доброволци от риболовен клуб „Балканка“ с акция за почистване на сметището в Никюп

 

 

Доброволческа акция за почистване на нерегламентираното сметище край  село Никюп организират доброволци от риболовен клуб „Балканка“. Инициативата е насрочена за събота – 17 април от 10.00 ч., а сборният пункт е в центъра на селото, където ще бъдат раздавани чували, ръкавици и др. пособия за извозване на боклуците.

По думите на един от организаторите – Пенчо Пандъков, начинанието е подкрепено от община Велико Търново, а целта е да се покаже, „че България може да стане по хубава и да предоставя по-качествена жизнена среда за хората“. Организаторките са направили и събитие в социалната мрежа, в което уточняват, че в непосредствена близост до селото се намират руините на римския град и археологически резерват „Никополис ад Иструм“, а също и чудно красивите меандри на река Росица, заобиколени от крайречни гори и тучни пасища с вековни дървета и разцъфнали цветя. Разходка сред природата или пък потапяне във величието на римската епоха са приятни допълнения към почистването.

Така изглеждало сметището преди няколко месеца

А така изглежда сега…

Нерегламентираното сметище край търновското село е от годините на социализма. В края на февруари месец тази година сдружението „Балканка“ изпраща пореден сигнал до няколко институции – кмета на старата столица, наместника на Никюп, директорите на РИОСВ, ОДБХ и Регионалния исторически музей, Областния управител. В него се казва, че заради сметището от 7 дка съществува риск от токсично замърсяване на околната среда, разпространение на заразни болести по домашните и селскостопански животни и влошава качеството на живот и условията за отдих и туризъм. Изхвърлянето на отпадъци на тази територия не е регламентирано в наредбата по чл. 22 от Закона за управление на отпадъците, приета от Великотърновския общински съвет и не е част от Регионалната система за управление на отпадъците. Впрочем там освен строителни отпадъци се изхвърлят  и множество пластмасови чували, дрехи, стари мебели, електроуреди, както и опасни отпадъци – туби от концентриран формалдехид, трупове на мъртви животни и т.н.

„Искрено се надяваме да не се повтаря злополучният ни опит с незаконното сметище край река Росица при съседното село Ресен, за което няколко пъти сме подавали сигнали. Резултатът бе, че се изхарчиха обществени средства, с които един багер изриваше камарите с разнородни отпадъци и запълваше малките езерца наоколо, погребвайки ценни местообитания на приоритетни за опазване видове от Националната екологична мрежа Натура 2000. Към днешна дата сметището край Ресен е още по-голямо, а всеки ден наши колеги, риболовци, са свидетели как местни фирми и хора си изхвърлят безнаказано и организирано боклуците, не без знанието и негласното съдействието на кмета на с. Ресен. Настояваме, когато вземате мерки по настоящия сигнал, да НЕ погребвате боклуците в близкото дере, а да ги извозите до предвидените за целта места“, пише още в сигнала.

Според Пенчо Пандъков община Велико Търново е реагирала на сигнала. Наета е фирма, която е изхвърлила грубия боклук, а сега доброволци ще допочистят терена.

Снимките ни предостави Пенчо Пандъков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!