България излиза и от третата вълна на COVID-19

0

Велико Търново е сред областите с най-ниско разпространение на заразата

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. В страната вече няма нито една червена зона. Това каза по време на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия“, добави той.

Ангелов благодари на българите, които „са се доверили на науката и не са послушали гласа на популизма“, както и на тези, които са спазвали мерките, на представителите на Националния оперативен щаб за това, че през цялото време не са отстъпили от медицината и не са лъкатушили по пътя за вземането на решения.

Данните показват, че 14-дневната заболяемост в страната е 460 на 100 хиляди души, което отрежда на България 14 място в ЕС и пето на Балканския полуостров, отбеляза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По показателя „смъртност“ страната ни е на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканския полуостров – след Босна и Република Северна Македония.

Най-много заразени има в Русе, Перник, Добрич и Софийска област. Най-ниско е разпространението в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик.

По-късно днес ще има заседание на Националния ваксинационен щаб, за да се реши какво ще се прави с ваксината на „Янсен“ и дали може да си позволим отваряне на „зелени коридори“, каза още Ангелов.

По думите му още месец-два трябва да се спазват противоепидемичните мерки докато се стигне до поне 60 на сто ваксинирани. Това може да стане най-рано в края на юни, а в най-лошия вариант – в края на август, допълни още министърът в оставка Костадин Ангелов.

Началникът на военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски призова да се спазват мерките, особено в предстоящите празници.

„Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица. При починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно“, допълни той.

 

Следващите седмици значително ще се увеличи темпът на ваксинация заради очакваните доставки на ваксини срещу COVID-19 от различни производители, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той припомни, че до края на юни в България се очакват 5.5 млн. дози. Потвърждава се информацията, че се очаква следващите седмици да има промяна в условията на съхранение на ваксината на Pfizer, което ще бъде улеснение за ваксинационните пунктове и личните лекари, посочи още Кирилов.

Няма актуализация на информацията спрямо миналата седмица за руската ваксина от страна на Европейската агенция по лекарствата, допълни Кирилов. По думите му се очаква през май да бъде извършена инспекция на място, в Русия.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *