ТАМ представя творбата „Екстракция“ на Яница Фендулова в поредицата „1m2 изкуство“ във Велико Търново

0

 

От 24 април до 14 май великотърновци и гости на града могат да разгледат най-новото произведение „Екстракция“ на творящата в старата столица Яница Фендулова. Изложбата е организирана от пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова като част от инициативата „1m2 изкуство“. Тя може да се види на витрината на ул. Иван Вазов 8.

Специално подготвената за “1m2 изкуство“ творба се състои от един обект – „картина“ – женски портрет профил, с пищна златна рамка. Изображението е репродукция на сувенирно африканско изделие от Кот д`Ивоар, а фотографията е заснета на туристически пазар за автентични изкуства и занаяти в Абиджан. По-внимателният поглед показва, че образът на жената представлява колаж от (около) 500 броя разноцветни пеперудени крила.

С творбата авторката намигва към традиционната изложбена практика – поставянето на изображение в рамка, дистанцирано от публиката си, „под стъкло“. За работата си Яница Фендулова казва: „Всички пътуваме и снимаме, събираме сувенири от интересни места, колекционираме нечия автентичност. Музеите също правят такива колекции, но по различен начин. Работата „Екстракция“ прави асоциации с подобни теми и практики. В процеса на екстракция се извличат най-характерните качества от изходния материал. Затова и творбата провокира с въпроса дали е запечатала есенцията на африканската култура, на жената, на пеперудата или на противоречието на свободата?“

Яница Фендулова е родена в Бургас през 1992 г. В момента е докторант към катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ във Факултет по Изобразително изкуство, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Преди това е завършила бакалавърска степен с профил „Скулптура“ и магистратура, специалност „Живопис“ в същия университет. По време на следването си е учила в Испания, Франция и Унгария. Яница Фендулова е член на местната артгрупа ДУПИНИ и е сред съоснователите на група МНОГОТОЧИЕ.

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв.м. Вдъхновен от концепцията за „white cube” (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда. През 2021 г. са планирани общо 5 изложби.

„1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *