Стефан Диомов и Ваня Костова подариха на великотърновци незабравима вечер с много смях, песни и сълзи (СНИМКИ, ВИДЕО)

М. Милчева

Със смях, сълзи и любими песни  снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново беше представена автобиографичната книга на обичания от поколения българи композитор Стефан Диомов.  “Белите и черни клавиши на моя живот” е името на изданието, което проследява живота на твореца от най-ранна детска възраст. Със събитието беше сложен финал на шестото издание на “Фоайе на книгата с автограф”, което се проведе от 2 до 23 април и беше организирано от  РНБ “П. Р. Славейков”, с подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и Асоциация “Българска книга” .

Много обичам Велико Търново, не само заради неговата невероятна красота и архитектура, защото тук човек може да си загуби акъла от неповторими пейзажи, призна Диомов и допълни, че градът много се е разкрасил през последните години. Неговият най-скъп спомен  с Велико Търново обаче е свързан с конкурса „Мелодия на годината”, който по думите му незаслужено е бил закрит, защото е представял прекрасни български песни, които се пеят до ден днешен. Именно тук с песента „Приятели” и „Тоника СВ”  той печели първата награда.

Спектакълът започна с признанието на Стефан Диомов, че едвам е успял да преодолее коронавируса, който е изкарал много тежко и благодари на медиците със специално написана за тях песен.

Искрен смях предидвикаха в публиката неговите спомени, отразени в книгата, свързани с детството, казармата и пътешествията му в страната, заедно с обичани изпълнители. Той така и не успял да спечели доверието на старшината си като войник, защото онзи обичал народна музика, а Диомов му свирил на кларинета си соната от Брамс.

Друга забавна случка преживял с Ваня Костова, която била разпозната от две любопитни баби като лице от телевизията, но те упорито си мислили, че тя е Кичка Бодурова. На един пазар пък, където били с Тони Димитрова,  шефът  на тържището гръмогласно поканил всички да дойдат, дащото автографи щяла  да раздава фолкпевицата Тони Дачева.

С чувство за самоирония, той призна за прочутата си разсеяност, заради която един ден забравил сина си в количката на една бургаска кръчма и се прибрал. Подобен комичен сюжет разказа и певицата Ваня Костова, а разказът включва като герои Диомов, един сърдит съсед по маса, на когото  той изпил бирата и отгоре на всичкото седнал на шапката му.

Книгата се казва „Белите и черните клавиши на моя живот”, защото едните са свързани с хубавите емоции и радостите, а другите с тъгата и несполуките. Но, за да излезе една мелодия от пианото, винаги трябва да участват и белите, и черните клавиши, посочи Стефан Диомов.

С ангелския си глас и акапелното си изпълнение на някои от любимите песни , написани от композитора, Ваня Костова успя да просълзи публиката и да я накара да пее заедно с нея, Диомов и Валентина Тодорова незабравими шлагери като „Здравей как си приятелю”, “Аз и моето момиче” , “Звезда” и други.

Присъстващите на събитието имаха възможност освен книгата, да си тръгнат и с албум от три диска, включващи 60 златни песни на твореца. Те научиха още, че бургазлията е запален пътешественик  и е подвластен на фотографията, като дори има няколко изложби.

Диомов благодари специално за прекрасното оформление на книгата на великотърновския издател Нейко Генчев и призна, че дори не си е мечтал неговата автобиография да изглежда като едно библиографско бижу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!