Силен шахматен уикенд за Етър

0

През уикенда се проведоха два шахматни турнира с участието на деца от ШК Етър. В София бе традиционния турнир „Chess weekend“ валиден за международен рейтинг. В него участваха 49 състезатели от страната. Те играха на 60-минутна контрола плюс добавено време от 30 секунди на ход в 6 кръга. Младите надежди на Етър Никола Великов (13 год) и Мартин Кънчев (12 год) се представиха много успешно. Никола финишира с 4 точки и спечели наградата за най-добре представил се юноша до 18 години! Той е на 10 място в генералното класиране. Мартин завърши с 3,5 точки и прибави 26 точки към рейтинга си. Той е най-добре представил се до 12 години в турнира. Двамата показаха по-силна игра през втория ден от състезанието (2,5 точки от 3 кръга), който бе и решаващ за крайното класиране.

В неделя се проведе традиционната онлайн отборна среща за деца до 15 години между сборен отбор на ШК Етър-Велико Търново и ШК Елит-София с отбори от Гърция и Румъния, общо 5. Те играха на контрола 5 минути + 5 секунди на ход. По регламент играят минимум 10 състезатели, на които се зачита резултат за отбора. Партиите продължават общо 2 часа. Българският отбор за втори пореден път спечели първото място с 264 точки. Втори е румънският отбор Ханибал от Букурещ с 215 точки. Този път мачовете протекоха много оспорвано и постигнахме победата в последните минути.

Приятна изненада е първото място в генералното класиране от общо 81 състезатели на Стефани Бижева (12 години) от Етър! Тя донесе 44 точки за отбора. Стилиан Ангелов е с 38 точки на трета позиция генерално.

 

„Децата показаха характер и ме радва, че спечелиха решителните срещи. Но и двете състезания все пак са само част от подготовката им за предстоящия национален турнир в началото на май месец в Трявна, както и държавните първенства през лятото“, коментира треньорът Светла Йорданова.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *