Откриха монумент на гроба на Колю Фичето във Велико Търново, увековечаващ паметта на гениалния майстор

0

Монумент, издигнат до гроба на Колю Фичето в парк „Дружба“ във Велико Търново, беше открит днес в присъствието на кмета Даниел Панов, официални гости и дарители. Комплексът, наподобяващ параклис с чешма в центъра, е по проект на архитект Драгомир Йосифов. Той е изработен от гранит и мрамор от  скулптора Денислав Сираков. Цялостното облагородяване на мястото е извършено от фирма„Водстрой ВТ”, а камъкът е осигурил шефът на Националната камара на строителите инж. Илиян Терзиев.

120 000 лева е стойността на проекта, който е осъществен по  идея на Сдружението на старите зидари.

Близо година са продължили съгласувателните процедури за обекта. По идея на арх. Йосифов  монументът съдържа някои от най-прочутите архитектурни елементи на майстор Колю Фичето, които той е използвал за градеж на своите мостове и сгради.

„Майстор Колю Фичето е самоук и сръчен, с точно око и бърз ум в сметките. Последовател на старата българска традиция и същевременно познавач на европейската архитектурна школа. И тези качества наред с прецизността му в избора на материали и говоренето на три езика са малка част от качества, които днес трудно можем да открием в една личност. И за времето си Колю Фичето е бил считан за един от най-добрите майстори. В цялата страна се е знаело, че един благ и скромен човек гради храмове на българщината и следва призваното свише“, каза в словото си кметът Даниел Панов.

Комплексът има за цел и привличането на туристи. Той е наречен „За старите зидари“ и с него са почетени и старите майстори, и всички ученици на Колю Фичето“, посочиха инициаторите.

„Извървяхме 8-годишен път, докато стигнем до днешния тържествен ден, напомни Красимир Георгиев – председател на Сдружение „За старите зидари”.

Над 170 дарители от цялата страна са дали своя принос за неговата реализация.

Церемонията по откриването започна с връчване на свидетелства за дарение на хората, подкрепили идеята.

На тържеството бяха наградении петима от най-успешните ученици на Професионалната гимназия по архитектура и строителство в старата столица. Александър Ангелов, Стефка Ангелова, Росица Петрова, Йоана Петрова и Кристина Статева получават и финансов стимул за успехите си в овладяване на науките и професията на строителя.

На церемонията присъства и Великият майстор на Обединената велика ложа на България Николай Божилов, тъй като българските масони най-силно са подкрепили начинанието.

Официлните лица и гостите се поклониха пред гроба на Майстора и положиха венци и цветя.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *