„Службогонци“ на Вазов и „На изток от рая“ от Стайнбек репетират във великотърновския театър

0

 С репетиции на две обичани заглавия стартира новият творчески сезон в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Това съобщи директорът на културната институция Васил Вълчев.

Вчера артистите от музикалния състав започнаха репетиции на мюзикъла „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев и либрето на Банчо Банов, създадено по едноименната комедия на Иван Вазов. В постановката участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на театъра, а премиерата се очаква в края на септември, обясни директорът. За режисьор на спектакъла е поканен Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали. Той е познат на великотърновската публика с оперетата „Прилепът“ и мюзикълите „Вражалец“ и „Зех ть, Радке! Зех ть!”, които постави на сцената на МДТ.

Артистите от драматичния състав репетират „На изток от рая“ по емблематичния роман на Джон Стайнбек. Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, който е и автор на драматизацията. Известният режисьор е художествен ръководител на драматичния отдел на великотърновския театър и е познат на публиката в старата столица със спектаклите „Хъшове“, „Милионерът“, „Графиня Марица“ и др. Премиерата на „На изток от рая“ трябва за бъде в края на септември в камерна зала на МДТ, посочи Васил Вълчев.

След това артистите ще започнат репетиции по възстановяването на спектакъла „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Той беше поставен през 2017 г. по повод 120-годишнината от рождението на патрона на театъра Константин Кисимов.

Още един премиерен спектакъл ще поднесе на публиката екипът на Музикално-драматичния театър в старата столица до края на годината. Той е с работно заглавие „Това сме ние“, а драматизацията е по разкази на Елин Пелин и Чудомир. Творческата идея е на гост-режисьора Невена Митева, която ще се заеме с постановката.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *