Курсанти от НВУ изработиха екологични бутикови сапуни и ги представиха на форума „Зелен пакт – бъдеще на Европа“

0
Бутикови сапуни, изработени в една от лабораториите по неорганична химия на Националния военен университет „Васил Левски“, показаха курсанти от факултет „Общовойскови“ по време на конференцията „Зелен пакт – бъдеще на Европа“. Домакин на форума беше Шуменският факултет „Артилерия, ПВО и КИС“, чиито курсанти се включиха в конференцията с идея за изработване на компостер. В събитието, организирано по инициатива на „Европа Директно“ – Шумен, участваха и възпитаници на СУ „Сава Доброплодни“ в града – една от гимназиите, с които Военният университет има договор за сътрудничество.
Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг. генерал Иван Маламов, почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, съветникът по културните въпроси в консулството д-р Димитър Стойнов, зам.областният управител на Шумен проф. Сашо Евлогиев, директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова-Неделчева и ръководителят на център „Европа Директно“ Росица Василева уважиха началото на конференцията.
„Днес, сред най-големите заплахи, са измененията на климата. Последствията от тях най-общо могат да се опишат като негативни изменения в околната среда, водещи до дисбаланс в регионалните екосистеми и в глобалната екология на земята. С всеки изминал ден стават все по-реални прогнозите, че климатът ще се променя много по-бързо и все по-агресивно. За да бъдат преодолени тези предизвикателства, Европейският съюз прие пакет от документи и предприе редица действия, наречени с обобщеното понятие „Европейска зелен пакт“. Вие сте бъдещето на България, но и на Европейския съюз. В тази си роля е много добре да станете част от процеса на формиране на собствените си мислене и действия, както и мисленето и действията на вашите близки и приятели. Сега сте още млади и в училище и в университета усвоявате необходимите знания за това как да живеете по-добре утре. Утре, когато ще сте вече пораснали, за да поемете отговорността да определяте как да стане това“, каза при откриването на срещата бриг. генерал Иван Маламов.
„Много интересен е фактът, че тази инициатива тръгва от военна структура. Това означава, че всички се обединяват около идеята за подобряване на бъдещето и живота ни. На мен само ми остава да ви пожелая успешна работа“, каза почетният консул Антонио Таркуинио, който подари на университета диптих на Васил Левски и Гарибалди. Двамата национални герои, са нарисувани така, че да гледат в бъдещето и погледите им да се събират в една точка. А автор е млад италиански художник, който вече е бил в България, допълни г-н Таркуинио.
Две зелени работилници са действали в дните преди форума в двата факултета на Военния университет. Курсантите и студентите във Велико Търново са решили да проверят възможно ли е в домашни условия да бъдат изработени екологични сапуни, а колегите им в Шумен са се посветили на направата на компостер.
„Ние направихме сапуните в една от нашите лаборатории, но ще предоставим рецептурника и всеки ще може да си ги направи и вкъщи.
„Избрахме рецепта в интернет, която след това аз подобрих и сапуните ни станаха интересни, ароматни и бутикови. От тук насетне ще участваме и в Коледните, и във Великденските базари на университета“, коментира доц. д-р инж. Галина Иванова, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“ в Националния военен университет „Васил Левски“, ръководител на работилницата. След това уточнява, че сапуните са изработени от курсанти и студенти от две специалност в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“. Обучаемите са използвали няколко вида масла и ароматни смеси и сапуните им ухаят на ягода, мента и лавандула.
„Ние решихме да направим компостер, защото в двора на факултета ни има достатъчно листна маса. Вместо да я изхвърляме, я събрахме и я превърнахме в еко тор, която ще използваме за градинките във факултета и насажденията, които имаме. Искаме идеята ни да е устойчива и да има бъдеще“, разказва ръководителят на работилницата в Шуменския факултет доц. д-р инж. Марияна Тодорова.
С дискусия по темата за зеленото бъдеще на Европа и с дегустация на биопродукти завърши конференцията.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *