Във Велико Търново ще бъде открита изложба, посветена на 100-годишнината на художника Атанас Кожухаров

0
На 20 октомври 2021 г. от 17.30 часа в Изложбени зали ”Рафаел Михайлов” ще бъде открита изложбата „Атанас Кожухаров /1921-1987/”.
Атанас Кожухаров е внук на един от основателите и първи директор на старозагорския музей – Атанас Кожухаров. Син е на популярния български художник проф. Никола Кожухаров. През 1943 г. завършва специалност „Стенопис” в ателиетата на проф. Иван Пенков и проф. Дечко Узунов. От 1951 г. е преподавател по композиция и силикатни техники във ВИИИ „Николай Павлович” /сега – Национална художествена академия/. Сред научно-изследователските приноси на Атанас Кожухаров към българската художествена култура са : Разкриване и създаване на смалтовия материал за мозайка; преоткриване на технологията на цветните антични стъкла и използването й за класически стъклопис; разработване на технологията на дебелостенните стъкла за стъклобетон. Тези научни и художествени постижения на Атанас Кожухаров са високо оценени от колегите му в Австрия, Германия, Унгария, Румъния и Италия.
Творчеството на Атанас Кожухаров е поделено между монументалните изкуства и акварела. Автор е на над 60 стъклописа, смалтови мозайки, стъклобетонни пана и стъклопластики, реализирани из множество православни храмове, институции, обществени сгради и частни домове в страната. Акварелните му пейзажи са посветени на атмосферата на старите градове, манастири и природата.
Настоящата изложба, посветена на 100 годишнината от рождението на Атанас Кожухаров, е съвместна проява на Градска Художествена галерия Стара Загора, Община Велико Търново ,Факултет по изобразително изкуство при ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” и наследниците на художника. Основната част от експозицията включва акварелни пейзажи от различни краища на страната и чужбина. Придружавана е от проекти за мозайки и пространствени пана, архивни документи, както и няколко фотоса на негови значими витражи от обществени и църковни институции.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *