Капсула на времето отвориха в ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени по случай 100-годишнината на училището

0

Капсула на времето с послание от випуск 1996 г. отвориха в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в град Павликени по случай 100-годишнината на училището. Ръководството ограничи празничните прояви във връзка с пандемията, но все пак чества патронния си празник при спазване на мерките за безопасност.

„Просперитетът на нашата професионална гимназия е в нашите ръце. В основата на успехите ни са примерът, който нашите учители дават, ценностите, които те носят в себе си, упоритостта им и професионализмът, с който подхождат, техните търпение и находчивост. Благодаря ви за любовта и трудолюбието, с което възпитавате нашите деца“, каза в словото си директорът на училището Миглена Желязкова.

Гости на празника бяха началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, директори на училищата в общината, бивши директори и пенсионирани учители с дългогодишен стаж в гимназията. „Благодарни сме, че сме наследници на Вашето свято дело“, каза директорът г-жа Желязкова. Тя награди изявените си колеги с почетни плакети. Празникът отбеляза и 152 години от рождението на патрона на професионалната гимназия Цанко Церковски, чието име училището приема преди около 60 години.

„Един век Вашето училище присъства в обществения живот на нашата община и спомага за изграждането на компетентни и съзидателни поколения павликенчани. За своите 100 години то постигна успехи в професионалната подготовка  на кадрите, които са особено ценени в нашите аграрни предприятия“, обърна се към домакините кметът инж. Манолов. Той сподели за силната връзка между местната власт и училищата в общината. Чрез общите усилия в последните години в ПГАТ „Цанко Церковски“ беше извършен сериозен ремонт на учебната сграда и на работилницата, беше доставено ново оборудване за учебните стаи и бяха създадени специалности в тясна връзка с местния бизнес.

„Дългогодишната образователна традиция показва, че хората, които живеят тук са пристрастни към училището и образованието. Затова успяват да съхранят традициите и да вплетат в тях новите технологии“, каза инж. Личева.

Преди 25 години тогавашните абитуриенти завещават капсула на времето с поръка да бъде отворена за 100-годишнината на училището. Тя се съхраняваше в музейната сбирка на гимназията. Честта да отвори капсулата имаше Любомир Трифонов, съвременник на затварянето на капсулата и завършил „Механизация на селското стопанство“ през 1996 г.

„Хвърляме този мост през времето, защото искаме да ви кажем: помнете училището! Тук остават първите ви пориви, приятелства, поражения и победи. Уважавайте труда и търпението на учителите си – те са част от вашата младост и подкрепят зрелостта на първите ви самостоятелни стъпки. Големият урок за вас започва след последния звънец. Училището остава с нас завинаги, защото на 100 години то ще е толкова младо, колкото сте и вие“, написано е в свитъка.

Ново послание към идните поколения беше затворено в капсулата.

По време на тържеството беше показан за първи път документален филм за историята на професионалната гимназия.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *