Общинският съвет сложи край на сагата с Експозиционния център

0

 

 

С 5 гласа „за“, 12 „против“ и 16 „въздържали се“ великотърновските общински съветници сложиха край на сагата с Експозиционния център, който трябваше да бъде построен на мястото на тенискортовете в старото военно училище. С вота си те отказаха да бъде теглен кредит от 6 млн. лв., но пък общината няма да може да усвои безвъзмездно отпуснатите 7 млн. лв. по проекта. В коментарите по точката надделя мнението, че заради кризата и несигурността, не е разумно кметството да инвестира над 15 млн. лв. собствени средства в бъдещ Експозиционен център.

„За мен е очевидно, че целта не се припознава като цел от общността и не считам, че подобни средства са оправдани. Нямаме моралното право да съдим огромното мнозинство наши съграждани, които с основание изтъкват, че подобна сума – 15 и повече милиона лева от парите на търновци, трябва да се инвестират в благоустройството и инфраструктурата на целия град, вместо в една сграда, пък била тя и шедьовър на архитектурата“, коментира Елена Чамуркова от Демократична България и допълни, че няма как да участва в подобна красива, но безотговорна финансова авантюра.

Димитър Чолаков от БСП заяви, сградата му напомня на прословутия паметник на Бузлуджа – самотен, стърчащ в нищото и безполезен и подчерта, че терена на старото военно училище трябва да се реши като завършен ансамбъл, а не на парче.

Мирослав Трифонов от групата на ГЕРБ-СДС изрази съжаление, че заради дълбоката криза няма как да подкрепи проекта, но допълни че се надява той да не бъде забравен и заврян в някое чекмедже. Трифонов упрекна част от колегите си, че „зачерквали“ с лека ръка труда на един от най-известните архитекти, какъвто е Клаудио Нарди. На това част от съветниците репликираха, а в полза на изграждането се изказаха Нейко Генчев и Атанас Парушев, също от ГЕРБ-СДС. Генчев заяви, че ще положи лични усилия държавата и бизнеса да финансират някога този проект и укори противниците му, че „цапат в плиткото и се занимават с паркоместа, детски градини и коледни украси“, а Парушев призова да надскочим себе си и нарече сградата „квантов скок“. Според Валерия Дончева от БСП духът на Велико Търново не е в тази сграда, а в културно-историческото наследство, в делото на Кольо Фичето, в малките калдъръмени улички и възрожденските къщи.

„Не съм съгласна да бъда причислявана към хората, които мислят само за коледната украса. Не успяваме да поддържаме това което имаме и затова хората не вярват в този проект“, каза още тя. А колегата й от левицата Красин Каракоцев заяви, че няма как търновци да оценят потенциала на тази сграда, след като ходят по кални и разбити улици.

Последен и след отрицателното гласуване по темата говори и кмета на старата столица. Той благодари на администрацията и предшествениците си за усилията по проекта, въпреки загубените 7 млн. лв.

Прави сте, че сега не е момента – нямаше как да знаем, че две години ще сме в тежка икономическа криза и тя ще се задълбочава. Но ние направихме обществено обсъждане и има решение на Общинския съвет – тогава защо не чух от вас коментари и критики за естетическата визия на сградата, за мястото и и ансамбловото съчетание с други сгради… Мненията са различни, както навремето сградата на ХГ „Борис Денев“, която струва 5 млн. лв., е била наречена най-грозната сграда във Велико Търново. Към конгресния център в Старо военно училище има инвеститорски интерес и противниците на изграждането му сте прави само за това, че не е сега моментът да се тегли кредит. След време, когато средствата на АМ „Хемус“ се върнат и продължи строителството и, когато започне изграждането на пътя Русе – Свиленград, тогава Велико Търново ще е важен център и ще има какво да предложи в областта на туризма, ако конгресният център се случи“, подчерта инж. Панов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *