Над 50 000 туристи са разгледали м. г. монумента на Бузлуджа, без някой да ги организира и без реклама на обекта

0

Над 50 000 туристи са разгледали м. г. монумента на Бузлуджа, без някой да ги организира и без реклама на обекта. Туристическият и културен потенциал на сградата е огромен и това вече е признато от европейските институции. Това заявиха във Велико Търново Радослав Илиев  и арх. Любомира Момчева от Фондация „Проект Бузлуджа“. Атрактивната им презентация привлече много посетители по време на Международното изложение „Културен туризъм“, което приключи преди дни в старата столица. Неслучайно фондацията получи от организаторите на форума и наградата за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм за първия по рода си професионален туристически продукт на монумента „Бузлуджа“.

Илиев припомни, че паметникът на Бузлуджа е една от най-емблематичните и значими сгради на следвоенния модернизъм в България и в Европа.

Паметникът е построен през 1981 г., за да бъде символ на комунизма. След края на режима през 90-те години той става символ на прехода към демокрация, ограбен и изоставен, както много други сгради, които са част от нехаресваното наследство на 20 век. Днес той е символ на конфликт между хората с различни гледни точки към миналото. Нашата цел за бъдещето е да запазим сградата като място на диалог, толерантност и образование, който може да служи за пример за хилядите други забравени паметници и обекти, посочват от фондацията, основана през 2015 г. от архитект Дора Иванова с цел опазване на монумента.

 

През 2018 г. паметникът е признат от най-голямата европейска организация за културно наследство „Европа Ностра“ за

един от 7-те най-застрашени

културни обекта в Европа,

а американската фондация „Гети“ постави паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура в цял свят. Именно фондацията от САЩ финансира със 185 000 долара изготвянето на План за опазване и управление на паметника през 2019 г., а миналата година осигури още 60 000 долара за стабилизиране на стенните мозайки.

През 2019 г. стартирахме работата си по „Проучване, план за опазване и стратегия за повторно използване“ на паметника. През 2020 г. стартирахме първата консервационна работа на място с проекта „Аварийна стабилизация на мозайки“ в паметника Бузлуджа, подкрепен отново от фондация “Гети“, посочи Илиев. Той припомни, че става дума за опазване и реставрация на

най-голямото мозаечно пано от 20 век в Европа, което е на

площ от близо  1 декар  и включва 2,5 млн. камъчета.

 

Екипът на фондация „Проект Бузлуджа“ включва екперти на високо международно ниво – професори и експерти от Германия, Швейцария, Дания, Италия и др. Благодарение на общите усилия сградата е напълно обследвана, изготвен е лазерен 3-D модел, чертеж и описание на всички материали, защото от документацията на обекта почти нищо не било запазено.

Вече са извършени и консервационни и реставраторски дейности по мозайките, беше организирана и кампания „Осинови мозайка“, в която се включиха фирми и дарители.

Монументът на Бузлуджа е в самия център на България, на 12 км. от Шипка, на 12 км. от Долината на тракийските царе и Долината на розите, в близост до минералните извори в Павел баня, Узана, Габрово, Велико Търново и има огромен потенциал за развитие на туризъм през четирите сезона, каза Радослав Илиев. По думите му той е бил

посещаван от туристи от целия свят –

от Канада до Австралия и от Яркутск до Аржентина.

Социологически проучвания и статистика показват,  че през 2021 г. на върха са се качили над 50 000 човека, които са не просто преминаващи, а са престоявали там над 30 минути. Това са туристи, които целенасочено са били тук, без никаква реклама и обслужване, подчерта Илиев. Според проучванията голямата част от тях са заявили, че са готови да платят за посещението си на обекта.

Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде обект на включване на местната общност, защото това е социално терапевтичен модел, служещ за социален консенсус с миналото, каза още Илиев.

Целта е на фондацията е паметникът да бъде отворен за посетители в най-скоро  време.  За целта продължават да се търсят източници на финансиране, кандидатствано е и с проект пред Министерството на културата.

Предстои и вторият благотворителен фестивал OPEN BUZLUDZHA 2022, които ще се проведе през август. Освен изпълнения на култови български групи, по време на феста ще се провеждат уоърк шопове, лекции, ще има походи в региона и т.н. Цената на билета ще е 29 лева.

Идеята ни е, че в близко бъдеще посетителите, освен да разгледат сградата, ще могат да наблюдават и самия процес на реставрация и консервация и това ще ги приобщи към каузата, посочи още Илиев. Той допълни още, че през октомври 2021 г. обектът е посочен като примерен модел в градската Аgenda от Европейската  комисия. Това дава не само за локална, национална, но и международна легитимация на дискусията и кампанията на монумента, подчерта Радослав Илиев.

снимки: личен архив и Фондация „Проект Бузлуджа“

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *