Екзотиката и магията на източноазиатските култури завладяха Велико Търново (СНИМКИ, ВИДЕО)

Пъстър, екзотичен и наситен със събития Празник на източноазиатските култури  събра стотици жители и гости на Велико Търново в центъра на града. Фестивалът беше открит днес и продължава утре в пространството пред Институт „Конфуций“ на Великотърновския университет.

Традиционни бойни изкуства на Китай, Япония и Корея, песни, танци, калиграфия, оригами, шах го, азиатска кухня, косплей шоу, мейд кафе и много други видове изкуства и културни прояви включва богата програма на празника.

Катедра „Класически  източни езици и култури“ към Филологическия факултет на ВТУ обединява шест колегегиума, от които три езикови и всяка самостоятелно досега провеждаше свои събития. Идеята всички да се обединим в един празник е на нашия възпитаник Валентин Апостолов, който е завършил приложна лингвистика с японски език и в момента е магистър, каза ръководителят на катедрата Полина Цончева. Тя благодари на всички  студенти, изучаващи китайски, японски и корейски езици и техните преподаватели, които прегърнали от сърце идеята за общо събитие.

Празникът беше открит от заместник ректорът на ВТУ проф. Димитър Димитров. Има нещо символично, че този фестивал се открива точно днес, когато почитаме българските светци Константин и Елена, чийто ден е празник на светлината и огъня, каза проф. Димитров. Той подчерта, че Великотърновския университет е започнал преди десетилетия да развива далекоизточните езици и култури и вече е водещ център не само в страната, но и на Балканите.

Една от първите изпълнени в програмата бяха атрактивните демонстрации на таекуондо и айкидо от клубовете „Хемус“ и „Калоян“. Публиката аплодира и традиционни корейски, китайски и японски танци, музикални изпълнения и др.

 

Изящни калиграфи изписваха прекрасни думи като здраве, любов, щастие, надежда върху оризова хартия и специални цветни картони. На различните щандове се предлагат оригинални бижута, сувенири, игри и аксесоари, свързани с източноазиатските култури.

Пред посетителите се представя и традиционна чаена церемония. Кулинарни изкушения, след които корейски сандвичи с традиционната туршия ким чи, както и японско суши, привличаха любителите на екзотичната кухня.

Утре празникът продължава с китайски танц на ветрила, демонстрации на бойни изкуства и различни презентации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.