Първото издание на „Елена арт фест“ се превърна в истински празник на изкуствата и културата (СНИМКИ)

0
Първото издание на „Елена арт фест“ се състоя в дните от 2 до 4 юни т. г. и протече под мотото „Дървото е живот“. Градът посрещна творци от близо и далеч с интереси в различни сфери на изкуството.
Елена се превърна в място за творчество и иновация. В рамките на събитието протекоха два пленера – по живопис, който е по проект „Култура във вечността“, и по дървопластика, както и два уъркшопа с образователна насоченост – по калиграфия и мозайка.
На 2 юни в СУ „Иван Момчилов“ се проведе „Зелена лекция“ на РИОСВ Велико Търново по случай Световния ден на околната среда – 5 юни.
Вечерта фестивалът официално бе открит с представяне на участниците и поздрав от кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев, след което прекрасните деца на Вокално студио „Елита“ с ръководител Петя Василева от град Велико Търново изнесоха концерт.
На 3 юни събитието продължи с образователна лекция на катедра „Туризъм“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ пред учениците от 11 клас на СУ „Иван Н. Момчилов“. Преподавателите по иновативен начин представиха пред младежите предимствата на това защо е важно да знаем повече за мястото, където живеем.
Мотивационната лекция „Изкуството е път“ на проф. Светослав Косев, декан а факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет, бе представена на публиката, събрала се в Художествената галерия, с изключителни примери за графика с добавена реалност.
Към съпътстващата програма бе и дискусионният панел „Предимството да работиш в партньорство“, насочен към представители на туристическия бизнес. Лекциите бяха излъчвани на живо на страницата на фестивала и по този начин те достигнаха до по-широк брой хора.
С много емоции и при голям интерес от страна на еленчани и гости премина представянето на книгата „Глина“ на Виктория Бешлийска, което бе в уютната обстановка на къщата музей „Иларион Макариополски“. Виктория, чиито корени я свързват с нашия край, успя да развълнува всички, разказвайки спомените си за Елена и как градът е оставил трайна диря в нейното съзнание.
За финал бе концертът на група „ПоПоКАТЕ5л“, съпътстван с много танци от въодушевената публика.
Последният ден от най-новото арт събитие започна със засаждане на дръвчета – инициатива по случай Световния ден на околната среда. В парк „Калето“ представители на Община Елена, съвместно с Ротари клуба в града и възпитаниците от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, засадиха 50 дъбчета, осигурени от Гората.бг.
Обзорен пешеходен тур на забележителностите на Елена реализираха студенти от катедрата по туризъм към Великотърновския университет.
В съботната вечер под звуците на музиката на Ейми Роксоу и Или Радева пред Художествената галерия с изложба бяха представени творенията от различните дейности във фестивала. Петте творби по дървопластика останаха като арт декорации на различни локации в центъра на Елена. В двата уъркшопа – по мозайка и калиграфия, също бяха сътворени интересни произведения на изкуството от хора, пожелали да усетят магията на този вид творчество.
На закриването на събитието участниците в пленерите получиха от кмета на Община Елена диплом и снимка за спомен. Отличени с грамоти бяха и участниците в двата уъркшопа. Благодарствено писмо бе получено от д-р Димитър Симеонов зам.-ректор по учебната дейност във Великотърновския университет.
Със своите инициативи „Елена арт фест“ успя да събере няколко различни институции, обединени от обща цел. Основен организатор бе Община Елена в сътрудничество с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Партньори на феста бяха: читалище „Напредък – Елена – 1863“, Музей на Възраждането, Ротари клуб Елена, Местен съвет по туризъм, Търново Run, Гората.бг и други.
И участници, и гости си пожелаха това да е само доброто начало на едно съвместно партньорско събитие, което да зарадва отново всички със следващото си издание догодина.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *