В Лясковец се проведе фестивал „Всички под един покрив“

0

 

Повече от 30 организации и представители на местни производства с общо над 300 участника се включиха в автентичното фестивално събитие „Всички под един покрив“. То се проведе в град Лясковец и бе организирано от Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група – Лясковец-Стражица“.

Фестивалът бе финал на проект „Умни територии-всички под един покрив“. Събитието популяризира автентичното нематериално културно наследство – традиции, кулинария, обичаи, фолклор, занаяти и характерни за района производства.

За посетителите в рамките на три дни бяха реализирани изложба и дегустация на продукти, произведени на територията на МИГ „Вкусно, местно, родно“, изложба и демонстрация на занаяти и приложни изкуства, посещение в Музея на гурбетчийското градинарство, Ателие „Традиционен бит, култура, автентично наследство“ от територията на МИГ.

Състояха се и богати празнични концерти, с участието на самодейци от местни фолклорни колективи при читалищата и пенсионерските клубове на двете общини и гост-изпълнители. Проведоха се и няколко конкурса – за най-вкусни домашни консерви с плодове и зеленчуци, за най-вкусно традиционно ястие, за най-сръчен занаятчия, за най-атрактивен щанд, както и надпревари за най-атрактивни продукти на местни производители и за най-добре представен обичай, песен, танц, облекло – автентично нематериално културно наследство на територията на МИГ.

Раздадени бяха и много награди в съревнованията, като в надпреварата за най-вкусни домашни консерви с плодове и зеленчуци първа награда спечелиха дамите от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка“, а с поощрителна награда са представителите на НЧ „Пробуждане – 1896” с. Джулюница. С приз за автентична кулинария си тръгнаха читалище „Самообразование – 1921” село Бряговица. Най-вкусно традиционно ястие приготвиха домакините от добридялското читалище „Петко Рачов Славейков – 1903“, а поощрение заслужиха майсторките кулинарки от Козаревец. В конкурса „Най-сръчен занаятчия на Фестивала“ победител е Бистра Ангелова „Ники хендмейд” от гр. Лясковец, а с поощрителна награда е Мая Станчева, също лясковчанка. Журито присъди в надпреварата „Най-атрактивен щанд” първенството да е за представителките на мерданското читалище „Развитие – 1902”, а поощрение за своя щанд заслужиха дамите от пенсионерския клуб и читалището на Козаревец.

 

В надпреварата за най-атрактивни продукти на местни производители“ първенството е за лясковчанката Десислава Цуцулова. Грамота за най-креативен занаятчия във фестивала получи Светлана Иванова от Драгижево от „Рубисвет арт”, а поощрителната награда в това съревнование бе присъдена на представителите на читалище „Надежда -1928”, село Балканци. В конкурса, в който се избираше автентичен обичай, песен, танц, носия – автентичното нематериално културно наследство на територията на МИГ, за чудесното си изпълнение при откриване на фестивала с обичая „Еньова буля“, първа награда заслужено получиха представителите на читалище „Възпитател – Камен – 1896” с. Камен. Обичаят бе изпълнен от три поколения самодейци и обра овациите на всички присъстващи. В този конкурс поощрителна награда завоюваха НЧ „Надежда – 1928”, Балканци, а с Грамота бяха отличени за успешното си представяне във фолклорната надпревара читалището от Виноград „Лев Николаевич Толстой – 1890”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *