Вицепрезидентът Илияна Йотова уважи празника на град Павликени

0

 

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше специален гост за тържествената церемония по случай 79-та годишнина от обявяването на Павликени за град. Официалното събитие се проведе на 29 юни – празника на град Павликени и ден на светите апостоли Петър и Павел.

Тържеството започна с издигането на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Павликени от учениците-гвардейци от Дванадесети гвардейски отряд при Средно училище “Бачо Киро“  -Павликени. Благослов за Павликени и неговите жители направи отец Димитър.

„Пожелавам датата 29 юни да донесе още повече поводи за гордост и високо самочувствие, че сме жители на град Павликени. Нека са още повече обществените придобивки от полза за всички нас!“, каза в официалното си слово кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Той благодари на всички, които допринасят за развитието на града. „С всяка следваща година, вече 79 години, град Павликени добавя по нещо ново в полза на своите жители. Положителните промени в нашия град са факт и трябва да имаме очи да ги видим!  Постигнахме много неща, които преди 11 години изглеждаха немислими, а днес ги приемаме за даденост. Резултатите са видими, но няма да спрем дотук – имаме нови цели за постигане и нови проекти за изпълнение“, каза още градоначалникът.

За честта да бъде част от празника благодари вицепрезидентът Илияна Йотова. „Както трудолюбивите стопани събират в месец юни плодовете на своя труд, така и вие в Павликени, събирате плодовете на Вашия труд през всичките изминали години, за да направите Павликени едно наистина чудесно място за живеене. Чудесна гледка е, че тук виждам толкова много млади хора с детски колички и бебета. Това означава, че те намират тук реализация и ще оставят града и на бъдещето си“, каза Йотова. Тя благодари на кмета и общинска администрация, че по време на последните трудни две години са показали какво означава да бъдат истински стопани. „Много често, въпреки държавата, вие от местната власт сте на своя пост и си вършите работа. Пожелавам Ви със същата енергия и амбиция да работите за благото на чудесните хора от Павликени“, каза Йотова.

Илияна Йотова получи и специалния почетен плакет с ключа на Павликени – жест на благодарност от страна на домакина инж. Манолов.

Поздравителен адрес от името на областния управител на  област Велико Търново прочете заместник областния управител Огнян Стоянов.

Специални гости на празника бяха делегации от побратимените градове – Болдещ Скаени (Румъния), Леова (Молдова) и Ломжа (Полша).

„Всеки такъв празник е значимо събитие за местната общност. Щастлив съм, че сътрудничеството между нашите общини се развива. Важно е тези връзки да се пазят и да се надграждат. Убеден съм, че съществуват много области, в които можем да работим заедно“, каза заместник-кмета на полския град Анджей Стипулковски и отправи благопожелания към всички жители.

 

Празничният ден започна от сутринта със света литургия, отслужена от отец Димитър в храма „Рождество на Пресветая Богородица“. След това официалните лица поднесоха венци през паметниците на св. Петър и Павел и на старейшината на град Павликени Атанас Хаджиславчев.

След това се проведе тържествена сесия на Общински съвет Павликени, на която съветниците гласуваха и приеха двете номинации за удостояване с почетен знак – едностранен плакет на изявени личности.

„Всяка година в тази зала с удоволствие награждаваме изявените наши съграждани, допринесли за благото и славата на Павликени. Днес даваме едностранния плакет на хора, които с постиженията си в музейното дело и във фотографското изкуство ни показват колко важно е да държим културата близо до себе си. Културата и паметта за миналото са онези нишки, които ни свързват в едно сплотено общество, правят ни народ и ни дават основата, от която да гледаме в бъдещето. Затова намирам много символика, че в днешните трудни времена номинирани за нашето високо отличие са именно културни дейци. При това дейци с безапелационна загриженост за културата в Павликени и Бяла черква“, каза председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски.

Отличията на удостоените с едностранен плакет връчи кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов по време на официалната церемония.

Отличените тази година са двама – директорът на Исторически музей – Бяла черква Анастасия Георгиева и фотографът и общественик Петко Йончев.

„Тази награда е много специална за мен, защото тя е признание за моя роден град. Тя е признание за това, че Бяла черква е важна част от наследството и културата на община Павликени. Тя ми дава стимул да продължа да работя за развитието на музейното дело, но и за популяризиране на богатото културно наследство на община Павликени“, каза Анастасия Георгиева.

„През всички участия, които съм имал в пленери и симпозиуми, аз допринесох доста за популяризирането на нашия град. Пожелавам успешно развитие и благоденствие на града!“, каза фотографът Петко Йончев, който е основател на фотографския пленер „Павликенския край и неговите хора“, каза Петко Йончев.

Празникът на Павликени уважиха многобройни гости, сред които кметове на общини, председатели на общински съвети, почетни граждани на Павликени и др.

Тържествената церемония завърши с рецитиране на стихове от учениците от Основно училище „Свети Климент Охридски“ – Павликени и изпълнения на Мажоретен състав при Средно училище „Бачо Киро” – Павликени и на Вокална група „Меджик флайт” при Средно училище „Бачо Киро” – Павликени.

Празничната програма продължава с концерт ПФА „Добруджа“ – Добрич. Спектакълът започва в 20:00ч. в Летен театър „Никола Гюзелев“ в Павликени с вход свободен.

 

 

 

 

Биографии на наградените с едностранен плакет:

Фотографът Петко Йончев

Предложението е направено от местни творци, обединени в Сдружение „Фото клуб Павликени“.

Петко Димитров Йончев се занимава професионално с фотография от 1979г., когато получава и званието фотограф-художник. Участвал е в над 162 международни салони за художествена фотография и е носител на множество грамоти и награди. Автор е на над 21 самостоятелни художествени фотоизложби, експонирани в различни градове на страната, в това число Русия и в бивша Югославия. Участвал в множество от пленери в цялата страна, а от международния пленер в Русия през 1989г. печели голямата награда и златна статуетка.

През 2005г. му е връчена статуетката на Фотографска Академия за особен принос в развитието на фотографията в България. През 2012г. му е присъдено званието Международната фотографска асоциация. Няколко години по-късно през 2000г. създава сдружение „АРТ Рустика“ и до 2009г. организира международни симпозиуми по дървопластика и живопис в Павликени, чрез които се популяризира павликенския край с неговото богато културно-историческо наследство.

Г-н Йончев е инициатор и създател на международния фото пленер „Павликенският край и неговите хора“, който се провежда ежегодно в Павликени и чиято 10 годишнина от създаването ще се чества през 2022г.

 

Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей – Бяла черква

Номинацията е от кмета на община Павликени за изключителните й заслуги в развитието на музейното дело и обществено-просветната дейност в града.

Анастасия Георгиева е част от структурата на музей от 1985 г. – първо като уредник на къща-музей „Цанко Церковски“ и къща-музей „Райко Даскалов“, а от 1990г. отговаря и за фондовете на Историческия музей и на Природонаучната експозиция. По нейно предложение през 2006 г. Общински съвет – Павликени взема решение за създаване на Исторически музей – Бяла черква като самостоятелно юридическо лице, на основата на работещите 4 експозиции в града. До 2010 г. Анастасия Георгиева е единствен уредник във всички експозиции, от 2010 до 2015 г. е временно изпълняващ длъжността директор, а от 2015 г. досега вече два пъти печели конкурсите за директор на музея. През годините на нейното ръководство успява да превърне Историческия музей в авторитетна културна институция. Всяка година организира 12-15 временни изложби, гостува с тематични беседи и презентации в училищата, участва във всички празници и чествания в град Бяла черква, има множество публикации в медиите, участва в национални и международни конференции. Автор на книгата „Бяла черква – здравите корени ва Възраждането“ и на листовки, дипляни и книжки за културно-историческото наследство на Бяла черква.

В продължение на над 30 години е председател на читалищното настоятелство на НЧ „Бачо Киро – 1896“.

През 2021 г. е удостоена с наградата „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Това е най-високото отличие на Министерство на културата.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *