Международна научна конференция „Визуални изследвания“ във ВТУ събира учени и творци от водещи университети и институции по изкуство

0

На 21 октомври от 11 часа в зала „Европа“ на Ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“  се открива международна научна конференция на тема „Визуални изследвания“. Тя се провежда за осма поредна година и се организира от катедра „Изкуствознание и художествено образование“ на Факултета по изобразително изкуство с ръководител проф. дн Антоанета Анчева.

Конференцията не случайно носи името „Визуални изследвания“, тай като тя подготви базата и обоснова стремежът и целта на катедрата да стартира едноименна бакалавърска програма, в която вече се обучава третият випуск студенти, които ще присъстват на научния форум, а някои от тях ще вземат участие в него, съобщи проф. Анчева.

„Визуални изследвания“ е и наименованието на академичното списание за изкуство, култура и хуманитаристика, инициирано от същата катедра, чийто старт беше през 2017 година, а понастоящем излиза по три броя годишно.

В конференцията тази година участват 46 учени и творци, професори, доценти, асистенти и докторанти от всички водещи висши училища и институции по изкуство от страната и чужбина: Националната художествена академия, ИИИз – БАН, Институт за литература – БАН, Институт по философия и социология- БАН, Нов български университет, УАСГ, ЮЗУ „Неофит Рилски“, ВСУ „Черноризец Храбър“, ВТУ, Национален университет за изкуства в Букурещ, Румъния, Университетът в Келца, Полша и др.

Инициирането за провеждането на вече традиционната за ВТУ конференция е провокирана от процесите в съвременното общество, свързани с развитието на визуалните изкуства. С глобализацията на културните процеси и тоталното присъствие и налагане на визуалния образ теорията играе все по-важна роя. В съвременната култура видимо нараства комуникационната роля на изкуството, което е и начин на познание, самопознание, поведени, а визуалните възприятия са важен компонент на съвременните художествени практики, посочи проф. Антоанета Анчева.

Конференцията дава възможност  да се разшири кръгозорът на изследователското, експериментално и теоретично познание в сферата на изкуствата и културата.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *