Възпитанички на Езикова гимназия спечелиха престижни отличия в авторитетен конкурс за поезия

0
Ученичка в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и бивша възпитаничка на гимназията спечелиха престижни отличия в авторитетен поетичен конкурс.
Даница Христова е носител на Първата награда от XXXIX-я Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев“, който се проведе на 28 и 29 октомври в Стара Загора. Заедно с това ученичката в ПЕГ „ Проф. д-р Асен Златаров“ (профил „Чужди езици – френски и английски“) получи приза „Златното яйце“ и правото за отпечатване на самостоятелна стихосбирка. Дани е само на 18 години, но вече е носител и на Голямата награда за поезия от тазгодишното издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.
Трета награда на тържествената церемония в Художествената галерия на Стара Загора беше връчена на Бояна Узунова, отличавана в предходни издания на конкурса „Веселин Ханчев“, а също и носител на Първа награда от Националния конкурс за поезия, организиран от къща – музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан. Бояна също е възпитаник на Профилираната езикова гимназия във В.Търново, в момента е студент във Виенския университет специалност „Публицистика и комуникационни науки”.
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ е авторитетен форум, наследник на богатите литературни традиции на града на поетите и липите. Целта му е да открива млади поетични дарования на възраст от 14 до 25 години и да подпомага творческите им изяви. Организатори на конкурса са Община Стара Загора, Библиотека „Родина“ и Къща музей „Гео Милев“. Стихотворенията на младите поети впечатлиха авторитетното жури – поетите Камелия Кондова, Ина Иванова и Васил Б. Видински. По традиция на втория ден от конкурса за всички участници се организира и поетическа работилница с участие на журито. В нея младите поети споделиха читателските си вкусове и получиха ценни съвети.
Участниците в 39-тото издание на конкурса бяха поздравени от зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя се обърна към тях с думите: „Млади поети, радвам се, че ви има и за пореден път показвате таланта си тук. Вие ме обнадеждавате и доказвате, че младите хора са мислещи и будни. На добър час!”. Гости на церемонията бяха Диана Атанасова, началник на отдел “Култура” на Община Стара Загора и актьорът Любен Чаталов.
По време на гала вечерта се състоя премиерата на стихосбирката „Фигури от сол“ на Ралица Райкова, миналогодишният носител на Първата награда. На юбилейното издание на конкурса през 2023-та ще бъде представена самостоятелната стихосбирка на Даница Христова.
Зад успехите на талантливите поетеси от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ стоят професионализмът и всеотдайната подкрепа на г-жа Северина Плачкова, учител по български език и литература.
Снимките са предоставени от библиотека „Родина“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *