Проф. д-р Милко Палангурски подаде оставка като заместник-ректор на ВТУ

0

Заместник-ректорът по научната дейност във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е подал оставка от поста си. Това е станало след заседание на Академичния съвет на Великотърновския университет, преди дни, на което е бил утвърден структурният състав на Общото събрание на ВТУ за мандат 2023-2027 година.

„Мотивът за оставката ми като заместник-ректор е много проста. Става дума за един дълготраен проблем в развитието на структурите на университета, който продължава повече от 20 години, а именно – за определянето на част от Общото събрание на ВТУ – основно за студентската квота”, посочи проф. Палангурски.

Той припомни, че след дълги години на борба, след тълкуване от страна на министъра на образованието и след дълго съдебно дело, във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”  е била въведена практика, която не позволява избрани членове на Общото събрание да бъдат „прехвърляни“ от предходен мандат.

„Това беше практиката на  една политическа сила и тази практика беше прекратена по време на  предходните избори за управленски органи във ВТУ през 2019 г. Това беше моята позиция и по-рано – през 2015 и 2011 г. и това обоснова подкрепата ми и участието в ректорския управленски екип за този мандат”, допълва проф. Палангурски.

За негова изненада преди седмица на Академичен съвет отново е било предложено възстановяване на старата практика, отхвърлена преди четири години.

„Тъй като ректорът промени своята позиция и застана зад това възстановяване на порочните и незаконни практики,  то  пред мен, като човек агитирал и споделял обратното, имаше само един изход за да запазя своята позиция и лице – оставката. Това е онази червена линия, която не мога да прекрача и да изпитвам някакво самоуважение. А и във времето съм убеждавал доста колеги,  които сега ми задават резонния въпрос – какво стана? Не мога да им отговоря по друг начин –  извиненията в случая не стигат!”, посочва още в мотивите си бившият заместник-ректор на ВТУ.

Проф. Милко Палангурски е завършил „История” във ВТУ и става асистент още през 1986 година. Бил е в ръководството на Историческия факултет, а в периода 2003 – 2007 г. е бил заместник-ректор по управление на качеството и акредитацията. От 2019 г. е заместник-ректор по научните дейности. Преподавателят в катедра „Нова и най-нова история на България“ е автор на десетки статии, студии и учебници, както и монографии, свързани с избирателната система в България. Той е удостоен със званието „Почетен гражданин“.

Проф. Палангурски е и сред инициаторите на предложението за обявяване на 22 септември – Деня на Независимостта, за официален празник, а Велико Търново да бъде домакин на честванията. Има принос в признаването на града за историческа и духовна столица, което е един от най-важните актове в новата история на страната. Освен това е сред основните организатори на проявите по повод 140 години от Търновската конституция.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *