Киселина от акумулатори, препарат за хлебарки и „Каналин” забъркват наркодилъри в дрога, с която тровят деца и възрастни

0

Наркодилъри забъркват метамфетамин, с популярно название пико, като добавят субстанции от битовата химия – препарат „Каналин“, лекарствени таблетки,  червен фосфор и дори киселина от акумулатори. Вредата от тези препарати е огромна върху човешкия организъм. Някои пък пръскат марихуаната с препарат за хлебарки „Райт“.

Тези и други данни бяха изнесени днес на  среща разговор между представители на местни и национални медии и служители на ОДМВР – В. Търново на тема „Наркотиците в ежедневието“ , която се проведе в пресклуба на БТА във Велико Търново.

В инициативата се включиха главен инспектор Костадин Костадинов, началник сектор „Борба с организираната престъпност“ при ОДМВР – В. Търново и старши инспектор Стоян Любомиров от Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – В. Търново.

Целта на срещата беше да се покажат новите видове наркотични вещества, които са сред най-разпространените в региона през последните години. Полицейските служители разказаха какви странни, отровни и пагубни за живота и здравето субстанции могат да се използват в процеса на приготвянето им (например при така наречената дизайнерска дрога) и въздействието им върху организма най-вече на подрастващите.

Сред най-разпространените наркотици във Великотърновска област първенство държи канабисът, използват се също хероин и кокаин, но в по-малки количества. През последното десетилетие масово навлиза синтетична дрога. Към нея спадат амфетаминът и метамфетаминът или т.нар. пико. Пикото  се приема чрез интравенозно инжектиране, перорално, чрез смъркане.
„Този наркотик  може да се забърка в домашни условия. Производителите си набавят рецептите от интернет. Залавяли сме лица, които го приготвят в жилища, мазета, тавани, дори и на открито. Дрогата оказва силно въздействие и 90 % от приемащите такива наркотици получават сериозни психични разстройства“, посочи  гл.инспектор Костадин Костадинов.

Синтетичният чай пък е тютюн, напоен със специфичен наркотик от рода на канабиноидите. Тези субстанции се внасят нелегално от чужбина, най-вече от Китай под формата на тор за цветя, соли за вана и др. Чаят води до прекомерна физическа зависимост, първо предизвиква силна еуфория, след която следва апатия и дълбока депресия. След месец-два системна употреба причинява пълна деградация на човешката личност. Уврежда зрението, бъбреците, черния дроб и др.органи, причина е и за ментални аномалии“, обясни гл.инспектор Костадин Костадинов.
Наркотичният чай не може да бъде открит от обучени кучета, тестовете за дрога също не отчитат наличие. Наличието му след употреба може да бъде установено единствено с кръвни тестове.

Към наркотици посягат вече 13-14 годишни, възрастовата граница на употребяващите дрога се снижава, предупредиха полицаите, които алармират родителите да бъдат особено внимателни и да следят какво се случва с децата им.

103 престъпления, свързани с наркотични вещества са разкрити за първите четири месеца на гоздината на територията на ОДМВР. Образувани са 44 досъдебни производства срещу дрогирани шофьори.
До края на април са иззети над 20 кг.марихуана, 0,582 кг.амфетамин, 0,351 кг.метамфетамин, около 2 грама наркотичен чай и 0,002 кг.хероин.
От полицията подчертават, че проблемът с разпространението и употребата на наркотични вещества е сериозен и само правоохранителните органи не могат да се справят с решаването му. Нужно е съдействието на цялото общество-родители, учители, институции, за справяне с огромния проблем.

Срещата между представителите на полицията и медиите целеше коментираната информация, чрез медиите да достигне до широката общественост и да заостри вниманието на родители, учители, приятели и съученици на младите хора към този сериозен проблем.  Да им помогне да улавят симптомите и при необходимост да търсят специализирана помощ.

На любопитните да опитат пък, да са информирани какви отрови вкарват в телата си и до какви необратимите, и разрушителни процеси, води подобно безразсъдство.

Срещата беше инициирана от ОДМВР – В. Търново и Националният пресклуб на БТА в областния град. Идеята е подобни срещи да станат традиция и да обхващат различни наболели проблеми в обществото ни.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *