Професорите Лаура Димитрова и Стефан Алтъков избраха Велико Търново за първото представяне на пътуващата си изложба „Истории”

0

Изложбата „Истории“ на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков ще бъде открита днес, 31 май, в 17,30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

В експозицията са включени творби на двамата автори, създадени през последните две години.  Те представят особена гледна точка към личните истории, които в тяхна интерпретация са изчистени, стилизирани и доведени до знаци и абстракции. Лаура Димитрова участва в експозицията със свои инсталации, съдържащи десетки елементи, а Стефан Алтъков показва близо 30 живописни платна и рисунки.

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков са професори в Софийския университет  „Климент Охридски” . Имат зад гърба си над 70 самостоятелни изложби и са участвали в стотици групови представяния.

„Истории“ е замислена като пътуваща изложба. Най-напред тя ще бъде представена в  Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново, а след това  и  в други градове в България и чужбина.

Избрахме Велико Търново като първи град за нашата пътуваща изложба, защото и двамата сме много свързани с този прекрасен град, споделиха творците. Стефан Алтъков  е  с род от град Елена. И двамата художници имат много приятели във Велико Търново,  поддържат активни  контакти и със свои колеги от Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ. За осъществяване на изложбата благодарят на доц. Мариета Конова, с която също ги свързва дългогодишно приятелство.

Лаура Димитрова е родена в София.  Завършва Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници. От 2013 г. е доктор, а от 2019 г. е доктор на науките. Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика, и теория на художествения образ в СУ „Св. Климент Охридски“.

До сега е представила 31 самостоятелни изложби, от които – 18 в България и 13 в чужбина: Франция, Германия, Северна Македония; Сърбия, Унгария, Полша.  Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в България и чужбина.

Награждавана е многократно за своето изкуство.

Стефан Алтъков е роден в София, България.  Завършва живопис в Националната художествена академия в София.  Получава докторска степен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Професор е по живопис и цветознание в СУ „Св. Климент Охридски“.

Работи в областта на живописта и рисунката.  Член е на Съюза на българските художници.  Участвал е в повече от 200 групови изложби и има повече от 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.  Негови творби са в много художествени колекции в България и чужбина.

Присъдени са му множество награди в областта на визуалните изкуства.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *