Съвместно издание на Великотърновския и Софийския университет спечели престижна награда във Виетнам

0
На 12 октомври т.г. в големия оперен театър в гр. Ханой, Виетнам, на тържествена церемония бяха обявени резултатите от конкурса на Министерството на външните работи на Виетнам за Деветите национални награди за външна информация. Авторският колектив на Българско-виетнамския речник / Từ điển Bun – Việt (София – Велико Търново: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, 2023, 965 стр., 60000 думи и словосъчетания), който участва в конкурса по предложение на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, беше отличен с престижната втора награда (първа награда не е присъдена) в категорията Книги. Наградата получи доц. д-р Чан Тхи Мин Хоа, която заедно с чл.-кор. проф. Стоян Буров е отговорен редактор на изданието. Наградата включва и парична премия, която ще бъде подарена на едно селско училище в Северен Виетнам.
Авторският колектив е в състав: доц. д-р Чан Тхи Мин Хоа и чл.-кор. на БАН проф. д.ф.н. Стоян Буров – отговорни редактори и автори; д-р Нго Тхи Тхук – преводач, доц. д-р Чан Тхи Хонг Хан, Нгуен Ван Чан, проф. д.н. Пенка Пехливанова от ВТУ, Стоянка Димитрова – виетнамист преводач, и д-р Райна Бенева от СУ.
Подготовката на това издание беше финансирана от Република България като безвъзмездна помощ въз основа на Решение на Министерския съвет на Република България. Речникът беше подготвен по проект „Подобряване на качеството на обучение по чужди езици чрез модернизиране на инструментите за чуждоезиково обучение“ по споразумение между Министерството на външните работи на Република България и Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Ханой, Социалистическа република Виетнам. Проектът е осъществен и с подкрепата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Като първо редовно издание големият Българско-виетнамски речник е принос към развитието на дългогодишните научни и културни връзки между България и Виетнам и е един от символите на приятелството между двата народа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *