Със златен медал за вкус и качество ще бъдат отличени най-добрите фермерски продукти на Националния събор на овцевъдите

0

Златен медал за вкус и качество ще получат най-добрите млечни продукти във фермерския конкурс на предстоящия Националния събор на овцевъдите в България.

Конкурсът ще е в първия ден на събора – 24 май и в него ще могат да участват животновъди, преработващи собствено овче/ козе мляко и участващи в специализираното изложение под мотото „Българските храни от български суровини“. Фермерите ще могат да представят в конкурса неограничен брой и вид от своята продукция.

Специалният знак за качество ще се връчва в седем категории –  фермерско овче сирене, фермерско козе сирене, фермерски кашкавал от овче мляко, фермерски кашкавал от козе мляко, оригинален продукт от овче мляко, оригинален продукт от козе мляко и  овче кисело мляко.

Продуктите ще се оценяват за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от жури с участието на водещи експерти от Министерство на земеделието и храните, БАБХ, НОКА и др.

Златният медал ще има и графичен еквивалент, който отличените производители ще могат да поставят и върху опаковката на съответния продукт. Той ще гарантира на потребителите, както високото качество млечно изделие, така и произход от ферма, преработваща собствена суровина.

Съборът на овцевъдите ще се проведе от 24 до 26 май т.г. край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново и  ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция, Българското национално радио и радио Веселина.

 

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *