Хор „Плетеница“ спечели овациите на журито и публиката на престижния Международен фестивал „Черноморски звуци“

0

Диплом за съвременна интерпретация на автентичен български фолклор получи хор „Плетеница” от Велико Търново. Камерен състав на формацията взе активно участие и спечели овациите на публиката и журито в Дванадесетия международен  хоров фестивал “ Черноморски звуци „, който се проведе преди броени дни в Балчик. Над 200 хорови състава от Европа, Азия и Америка са се изявявали във фестивала през годините и той се утвърди като един от най-престижните форуми на хоровото изкуство у нас. Двадесет и два състава от България, Сърбия и Ангола се включиха в тазгодишното издание .

Този диплом е нещо много специално за нас, защото ни показва, че посоката, в която вървим, е правилна. Издирването и представянето на автентичния български фолклор е наша задача. Освен че допринася за разнообразието на репертоара ни, ще бъде запазен и предаден във времето напред. Международният хоров фестивал „Черноморски звуци “ е може би най-престижният, в който сме участвали. Получихме невероятната възможност да присъстваме на професионален работен процес. Изградихме представянето на една музикална  творба от първите ноти до представянето й на сцената, сподели ръководителят на хор „Плетеница”  Наталия Билчева. Тя не крие радостта си, че нейните момичета са се представили чудесно, откроявайки се със собствен стил и звучене, а за всички участието във фестивала се е превърнало в незабравимо преживяване.

Талантливите певици от Велико Търново са провели два дена хорова  работилница, участвали са в два фестивални концерта и в гала концерта на фестивала и дори са успели да научат две нови песни. Един от най-вълнуващите моменти е бил на финала на събитието, когато всички участници на една сцена са пели като един химна на фестивала Sing a Song, под диригентството на д-р Валентина Георгиева.

Хор „Плетеница”  е получил също диплом за участието си във фестивала и  сертификат за активно участие в хорови работилници „Фолклор и съвременност “ с ръководител д-р Ваня Монева. Известната диригентка, която е родена във Велико Търново, е била и част от състава на журито, оценяващо изпълнителите.  В комисията са били още акад. проф. д-р Рада Славинска, д-р Росица Бояджиева – Вълева, д-р Валентина Георгиева  и Огнян Василев .

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *