Доц. д-р Ивайло Дончев, декан на Факултет „Математика и информатика” във ВТУ: Нашите студенти имат сигурна реализация. Все по-голям е интересът към специалност „Софтуерно инженерство”

0

Доц. Ивайло Дончев е завършил специалност „Информатика” през 1996 г. във Факултета по математика и информатика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. С усмивка казва, че може би е първият декан „собствено производство” на факултета. Преминал е по цялата йерархична стълба на академичното израстване като асистент, главен асистент, доцент, а от 30 юни м. г. е избран за декан на факултета.

 

Много успешен прием на студенти тази година отчита факултет „Математика и информатика” във Великотърновския университет, споделя доц. Дончев. Най-голям е интересът към специалност „Софтуерно инженерство”. При обявени 36 бройки, до момента по акцията „Рано рани” на ВТУ са записани 20  студенти, още 35 чакат. На тези, които не могат да влязат, ще предложим да се насочат към някоя от другите компютърни науки, които се изучават при нас и са не по-малко атрактивни, посочва доц. Дончев.

Сериозен е интересът и към най-старата специалност във факултета „Педагогика на обучението по математика и информатика” за подготовка на учители.  Тук имаме 100 процента  запълване на обявените места, защото реализацията на завършващите е гарантирана. Учителите по математика и информатика са най-търсените в българските училища и е известно, че има липса на такива кадри не само в по-малките училища, но и в областните градове, казва доц. Дончев и допълва, че не са малко случаите възпитаници на факултета да започват работа като учители още преди да са се дипломирали.

Специалност „Информатика”, която е по-широко профилна и по-по-теоретично насочена, е привлякла по акцията „Рано рани” четирима младежи,  след първо класиране чакат още осем, при заявени  10 места, посочва деканът. 22-ма вече са записани по „Рано рани” и в специалността „Компютърни науки”, като 12 кандидат студенти са я посочили като първо желание.

Най-новата ни специалност е „Информационно брокерство и  дигитални медии”. Там приемът е за около 10 човека. Тези, които се насочат към нея, ще получат сериозна подготовка  по математика и информационни технологии. Акцентът е върху работата с медиите в съвременна среда – електронни медии, електронни книги, и реализацията в тази специалност също е много успешна, казва доц. Дончев.

Търсенето на кадри в IT сферата е засилено, но младите хора не бива да живеят с очакването, че от първия си работен ден ще получават много високи възнаграждения, коментира доц. Дончев. За да се докажат, те трябва да извървят дълъг и труден път на упорита работа.

Факултет „Математика и информатика” се гордее с успехите на  своите студенти, които винаги се представят отлично на националните студентски олимпиади по математика , компютърна математика и др. Купите и медалите, спечелени от тях, красят коридора пред деканския кабинет, и се умножават с всяка година. Тази година възпитаниците на ВТУ са се завърнаха със  сребърен медал и второ отборно място от олимпиадата по математика, като допуснаха пред себе си само колегите си от Софийския университет.

Стараем се не просто да предаваме знания на нашите студенти, а да създаваме за тях атмосфера, която да ги вдъхновява. Редовно  организираме срещи с водещи представители на бизнеса, които не само да разкажат за успехите на своите компании, а да мотивират младите хора, споделя доц. Дончев. Той е категоричен, че нивото на обучение във факултет „Математика и информатика” във ВТУ отговаря на  международните стандарти и младежите, които завършват тук, с гордост биха се реализирали в която и да е точка на света.

На голям интерес се радват и магистърските програми във факултета. В направление „Информатика и компютърни науки” е популярната специалност „Уеб технология и разработване на софтуер”, която предлага обучение както за специалисти, завършили компютърна специалност, така и  за неспециалисти. В широкия спектър на магистърските програми са също „Защита на информацията”, „Дигитална трансформация на бизнеса и образованието”, „Компютърна мултимедия”  и др. Много популярни  и предпочитани са магистърските програми за педагогическите направления – „Педагогика на обучението по…”. Въпреки че заради по-малката държавна поръчка повечето от тези програми са платени, интересът към тях не стихва и това е обяснимо след като държавата осигури добри възнаграждения на учителите, коментира доц. Дончев.

Деканът на факултет „Математика и информатика” пожелава на бъдещите и на настоящите студенти да са упорити, трудолюбиви и мотивирани. Те трябва да знаят, че не е достатъчно просто да присъстват на лекции и упражнения, да вземат изпити и да получат една диплома. Само стремежът към лично самоусъвършенстваме, към надграждане на знанията и много упорит труд ще ги накарат да се чувстват удовлетворени и щастливи, казва доц. Ивайло Дончев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *