Как се добива рядката и много скъпа подправка шафран обсъждаха в Златарица представители на четири училища

0
2e6dd551-c3c8-47fd-ae0f-20b209fa0726

Представители на четири училища от страната участваха в работна среща в ПГ по МСС „Никола Златарски” в град Златарица. От 7 до 9 май в гимназията гостуваха ученици и преподаватели от ПГЛПИ „Атанас Буров“  – Горна Оряховица, Професионална гимназия по облекло, обслужване и транспорт  –  гр. Дулово и Професионална гимназия – гр. Кубрат. Събитието се провежда по Национална програма „Иновации в действие” и има за цел споделяне на добрите практики между четири училища, от които две са иновативни.

Участниците в срещата обсъждаха иновативното изучаване на  технологиите за добиване на рядката в света подправка – шафран от шафранов минзухар, както и няколко етерично-маслени и лечебни култури, отглеждани по принципите на устойчивото земеделие.

Целта е учениците да се ориентират да използват актуални екологични подходи за подобряване на здравето и устойчивостта на растенията и животните в природата по начин, който благоприятства цикличността на хранителните вещества и намалява необходимостта от използване на външни ресурси (торове, химически препарати, замърсяване и  т.н.), което да спомогне за развитие на аграрния сектор у нас, сподели  г-жа Мария Петкова, директор на ПГ по МСС „Н. Златарски“ , която приветства гостите. От своя страна представителите на трите гимназии от страната презентираха своите училища и запознаха участниците с добрите практики в тях. Проведе се и работна среща на тема „Екологичното земеделие и нашето здраве“.

През втория ден на срещата беше представен учебния предмет „Устойчиво земеделие“.  Урокът бе проведен с ученици в  9 и 10 клас от старши учител инж. Надежда Топалова. Бяха демонстрирани практически задачи за получаване на вода за уста, мехлем против кожни раздразнения и маска за лице. Продуктите бяха приготвени с отглежданите от учениците шафран, мента и лавандула. Урокът беше проведен в присъствието на учителите – гости, директора на училището, зам.- кмета на община Златарица М.Паскалев и граждани. Гостите посетиха учебния парк и разгледаха учебната техника и учебното поле. Запознаха се с дейността на кръжоците „Традиции и обичаи на етносите“ и „Аз и моето стопанство“.

Гостите имаха възможността да се включат и в тържествата по повод празника на Златарица, който беше отбелязан на 9 май, разгледаха и забележителности в региона.

Припомняме, че в Златарица е единственото училище в България, в което се изучава отглеждане и обработка на шафран. С тази идея Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златаров“ е станала иновативно училище. Скъпата подправка, която се добива от цветовете на шафрановия минзухар, съдържа над 150 етерични и ароматни съединения, както и много неетерични активни съставки. Това го прави високо ценен както в готварството, така и в медицината.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *