Ръководителят на „Джуниър Бенд“ Йордан Цветанов на 39! На многая лета!

0

Мила Милчева

Днес рожден празнува маестро Йордан Цветанов – ръководител и диригент на „Джуниър Бенд“ – музикантите от Духовия оркестър на СУ“ Емилиян Станев“ във Велико Търново. Каквото и да се каже за този човек, все ще е малко. Енергичен и харизматичен, строг и справедлив, сърцат и влюбен в музиката, той успява да предаде на своите възпитаници всички тези качества. Не случайно музикантите от бенда са познати и обичани не само в старата столица, не само в България, а и зад граница. Днес Йордан Цветанов посреща рождения си ден в Италия, където неговите хора се превърнаха във всеобщи любимци на публиката по време на 16-дневното си турне по покана на фондация „Духовно огледало“.

Възпитаник на австрийската школа в кларинета, учител по кларинет в СУ „Емилиян Станев“, преподавател по кларинет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където скоро защити докторантура, Цветанов е истинско доказателство, че многото дини под една мишница никак не пречат, щом душата на човек е волна и той изпитва удоволствие от работата си. За отношенията на учителя и неговите възпитаници може да се напише много, но истината се състои в две прости думи – обич и доверие. Взаимни чувства, които дават своите богати плодове. Често строгият глас на маестрото респектира децата, но те знаят, че той е готов да стъпи в огъня за тях ( и много пъти го е доказвал!), затова го обичат безрезервно.

Цветанов казва, че желанието му е да запали колкото може повече деца по музиката,

защото тя възпитава, облагородява и ги въвежда в света на красивото.

Не държи всички да станат професионални музиканти, а да чувстват изкуството със сърцата си. Като колега Йордан Цветанов е амбициозен, не се отказва, дори да не успява винаги. Мечтае мащабно и има високи цели. И предава всичко това на децата, казва директорката на СУ „Ем. Станев“ Кина Котларска. По думите й той никога не е подценявал своите възпитаници, напротив, вдига летвата високо пред тях. Цветанов не е много лесен като характер, но всичко се компенсира с любовта му към работата. От него са ми идвали едни от най-лудите идеи в училището, признава Котларска. И посочва, че ръководителят на бенда успява да направи оркестър с единно звучене от деца на различна възраст (от 10 до 19 години), и на различно ниво на подготовка От пъстрите характери и способности, той прави колектив,. В оркестъра има деца с много трудна съдба и той успява да ги мотивира да се борят., допълва директорката на училището. В живота си срещаме много хора, разговаряме с много хора, но единици са неповторимите, без еквивалент за сила и усещане! Чест и обич е!, казва развълнува Ивелина, съпругата на Йордан Цветанов .

Двамата се познават от далечната 1996 година – време, което говори само по себе си колко преживявания, спомени и истории имат в сърцата си. Радват се на две прекрасни момченца, които често са с него на репетициите. Днес, на рождения му ден, ще му пожелая да е здрав и да продължава напред, със същия заряд, да се опитва да направи промяната, за която копнее, както и винаги да има възможност да избира, казва Ивелина.. Днес децата от „Джуниър бенд“ ще изненадат своя ръководител с подарък. За да е честно кой ще поднесе сюрприза, защото за всички това е голяма чест, децата направили томбола, но така и не стигнали до консенсус… Със сигурност обаче, „хората на Данчо“, както се наричат те, ще му благодарят от душа и ще свирят още по-сърцато в негова чест. Екипът на „Болярски новини“ желае на маестро Цветанов здраве, море от хубави емоции, вдъхновение, много благодарни и чисти детски очи и нека музиката винаги бъде с него! На многая и благая лета!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *