Община Велико Търново не пострада сериозно от „коронакризата“ , твърди анализ на кметството

0

 

Община Велико Търново е била в топ 10 към началото на „коронакризата“ на общините по собствени приходи. Това става ясно от проучване на една от големите медии по поръчка на финансовото министерство. Събираемостта на местните приходи за периода от първи януари до края на юни т. г. е близо 15,2 млн. лв. Това е 83% от нивото на изпълнение спрямо миналата година, което е разлика от 3 млн. лв. Изоставането обаче не е стряскащо, твърдят от местната администрация и допълват, че тенденцията е обърната, а приходите от месец на сам са с ясна тенденция за наваксване.

Същото се отнася и за данък сгради, и данък МПС, такса битови отпадъци. За данък сгради изпълнението вече е на 94% от нивата на първото полугодие на миналата година. За данък МПС изпълнението е на 86% спрямо същия период на 2019 г., а за такса битови отпадъци – на 97%, което се дължи на премахнатата отстъпка. Изпълнението на данъка от сделки за придобиване на имущество е почти 100% спрямо миналата година.

През първото полугодие на 2020 г. са издадени над 4 500 документи за извършени услуги на физически и юридически лица, обработени са над 19 000 декларации, а издадените актове за установяване на задължения са 134 броя. Събраните недобори за същия период на годината са за над 1,5 млн. лв. Това е и една от най-важните мерки, които общината прилага, за да поддържа високо ниво на приходите от местни данъци и такси и за финансова стабилност. Отчетеното недосъбиране е с 207 000 лв. по-малко спрямо първото полугодие на 2019 г. и се дължи на „коронакризата“ и забраненото образуване на изпълнителни дела и налагането на запори по време на извънредното положение.

Освен това са събрани 100 000 лв. по-малко средства от наеми на общински имоти, но това е следствие от облекчението на гражданите и бизнеса заради противоепидемичните мерки, а мярката е в подкрепа на малкия бизнес.

Около 244 000 лв. са нереализираните приходи за ползване на общинските детски градини към 30 юни т. г. спрямо миналата, но това води и до икономии на разходите. След отваряне на забавачките, те вече се посещават от 65% от всичките 2 600 деца. Над 12 000 лв. са разходите за средства за защита от COVID-19 за детските градини за дезинфекция, почистване на играчки и т.н.

С около 12 600 лв. са намелели приходите от продажба на услуги, стоки и продукция – става дума за таксите за посещения в Общинския плувен басейн, който беше затворен от 13 март до първи юни. Той вече е отворен, а разходите за дезинфекция възлизат на над 2 400 лв.

98 000 лв. по-малко са реализираните приходи от детски ясли и детската млечна кухня, които също бяха затворени по време на извънредното положение. Затова пък Центърът за социални услуги е с увеличен обем на дейността, от който се възползват близо 300 жители на общината.

Икономиите от фонд „Работна заплата“ от затварянето на пенсионерските клубове и младежките центрове са в размер на 48 000 лв., а 19 уредника от тези социални домове са пренасочени като социални асистенти. Направените разходи от Центъра за социални услуги за закупуване на дезинфектанти и предпазни средства за периода от средата на март до края на юни са 16 000 лв.

В областта на културата икономиите от непроведени събития са в размер на около 580 000 лв.

Знак, че икономическата активност в общината се възстановява е събираемостта на проходите на ОП „Реклама“, което е достигнало близо 90% от миналогодишните си постъпления за първото полугодие.

Въпреки пандемията кметството продължава изпълнението на европейските си проекти. Цялата информация за актуалното финансово състояние на общината ще бъде коментирана на сесия на местния парламент в края на този месец.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *