Изложба показва за пръв път във Велико Търново как българските училища зад граница празнуват 24 май

0

„Заедно около света на 24 май”. Под този надслов изложба с 18 пана представя как българските училища зад граница празнуват  24 май – Деня на българската писменост, просвета и култура.

Снимките са подредени пред Факултута по изобразително изкуство и могат да бъдат видени до 17 май.

Инициативата е на сдружение „Заедно около света” и цели хората да видят една друга България, която е на хиляди километри от тук, посочи председателят на сдружението Андрей Петров. Той разказа за проекта заедно с Явор Славов, който е сред учредителите на организацията, и певиците Цветомира Крусева и Катя Иванова от дует „Амфибия”.

Азбуката ни се оказва вечна и преборва капризите на времето повече от 1150 години. Българските букви не спират да покоряват нови територии, благодарение на неделните училища по света и тази изложба е посветена на тях, обясни Петров.

За целта представители на българските общности и училищата изпратили снимки и видеоклипове как се подготвят и как отбелязват най-българския празник. Те могат да бъдат видени във фейсбук страницата на сдружението и в youtube канала му.

Момичетата от „Амфибия” с радост приели предизвикателството и за много кратко време заснели песента „Дъга” на Виктор Чучков, с която отправят посланието да пазим майчиния език дълбоко в сърцата си.

Изложбата се осъществява  със съдействието на българските училища зад граница и с подкрепата на Община Велико Търново. Историческата и духовна столица е първият град, в който тя ще бъде показана. Великотърновци и гостите на града могат да видят кадри от подготовката и реализацията на празника в училища в Австралия, Европа, САЩ и Канада.

Повече от 20 000 деца учат в над 400 български училища зад граница, каза Андрей Петров. По думите му сред българските общности в чужбина тече един вид възраждане, защото навсякъде се откриват училища и църкви. Някои, които имат по-големи финансови възможности, като диаспората ни в Чикаго, са си купили сградата, в която учат над 600 деца. Прекрасен е и образователният център в Йоханесбург в Южна Африка. Други от нашите сънародници наемат помещения и сгради, в които се провеждат занятията с децата.

От сдружение „Заедно около света” се надяват изложбата да стане традиционна и да обиколи и други градове в страната, защото най-голямата им награда е радостта на децата, които учат български далеч от родината си.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *